De cliëntenraad van GGZ-instelling Emergis in Goes schreef op 27 oktober samen met de ondernemingsraad een stevige brief aan de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge. De raden spreken hiermee hun gedeelde zorg uit over de wachtlijsten, cliëntenstops en grote druk in de geestelijke gezondheidszorg.

Eerlijk beleid

Ze willen een eerlijk financieel beleid in de zorg, "een systeem waarin cliënten zorg kunnen krijgen wanneer zij die nodig hebben, zorg die kwalitatief goed is en dichtbij huis".

Zere plek

Aanleiding voor de brief was berichtgeving in de media over de cliëntenstop die Emergis onlangs afkondigde. Beide raden staan volledig achter de bestuurder van de GGZ-instelling: "hij heeft de vinger op de zere plek durven leggen". Ze schrijven dat in het huidige zorgstelsel zorgverzekeraars commerciële bedrijven zijn. Zorgverzekeraars spreken omzetplafonds af met zorginstellingen. Daardoor zit er een limiet aan het aantal cliënten dat een zorginstelling kan helpen. 

Onbegrijpelijk

Door deze werkwijze komen cliënten op wachtlijsten terecht en krijgen ze geen hulp dicht bij huis. Dit kan grote gevolgen hebben voor mensen. De raden noemen het "onbegrijpelijk dat er een systeem is dat claimt dat de zorg voor iedereen toegankelijk is, terwijl de praktijk laat zien dat dit niet zo is". 

Hoge werkdruk

De raden wijzen ook op een stijgend en groot tekort aan personeel in de GGZ. Ze zien door dit tekort een hoge werkdruk en risico's voor de continuïteit en kwaliteit van de zorg ontstaan

Reactie

De cliëntenraad van Emergis wil een wezenlijke verandering in de zorg en hoopt dat deze brief daaraan een bijdrage levert. De cliëntenraad berichtte aan LOC te verwachten dat de brief tot vragen in de Tweede Kamer zal leiden. Vanuit de politiek is door de SP reeds gereageerd op de brief. De regionale krant PZC besteedde een krantenbericht aan de brief.  

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen