Maatschappelijk herstel van mensen met ernstige psychische aandoening vraagt om een brede aanpak. Uit recent onderzoek blijkt dat het bijna negen op de tien onderzochte personen met een psychische aandoening niet lukt om maatschappelijk te herstellen. Zij houden problemen op het gebied van wonen en zelfzorg, werken, opleiding of zinvolle dagbesteding en sociale contacten. 

Pleidooi voor brede aanpak

Voor haar onderzoek volgde hoogleraar Stynke Castelein gedurende vijf jaar ruim duizend patiënten met een psychische aandoening. Ze bracht de resultaten van haar onderzoek in december 2017 naar buiten. Ze onderscheidt drie vormen van herstel: 

  • Symptomatisch herstel: vermindering van psychische klachten. 
  • Persoonlijk herstel: hervinden van psychische balans na ontwrichting.  
  • Maatschappelijk herstel: wonen, werken, opleiding, dagbesteding en sociale contacten. 

Bij bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek verdwenen de psychische klachten en 80% hervond ook weer de persoonlijke balans in het leven. Vooral het maatschappelijk herstel bleek achter te lopen: 86% van de onderzochte personen lukte het niet om maatschappelijk te herstellen.

Volgens hoogleraar Castelein kun je alleen écht verschil maken in het leven van mensen met ernstige psychische aandoeningen wanneer er een brede aanpak is op alle drie de terreinen. Beluister het pleidooi in de film van haar oratie als bijzonder hoogleraar aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG. Ze bekleedt de leerstoel Herstelbevordering bij ernstige psychische aandoeningen.

Week van de Psychiatrie 2018

Vanuit de visie op waarde-volle zorg draagt LOC bij aan een brede aanpak van maatschappelijk herstel. Tijdens de Week van de Psychiatrie 2018 van 19 - 24 maart is het thema: Psychiatrie is van ons allemaal en trauma ook. Vrijwel iedereen krijgt met psychiatrie te maken. Als patiënt, als partner, als familie, als behandelaar, op het werk. Het wordt steeds duidelijker hoeveel mensen psychische klachten hebben na een trauma zoals misbruik, mishandeling, verwaarlozing of liefdeloosheid. Het komt over al in de maatschappij voor en het gaat dus ook de hele maatschappij aan.

Leed beperken

Door de Week van de Psychiatrie mogelijk te maken wil LOC leed zien te beperken en zien te voorkomen. Acceptatie en informatie is daarbij van belang. We hopen dat door deze week meer mensen uit de maatschappij op de hoogte zijn van er schuilgaat achter psychische klaten. Op een uitnodigende, open en prikkelende manier. Met elkaar kunnen we dan eerder en beter lokaliseren welke mensen in de knel zitten en hen hopelijk leed besparen. Leed dat anders vaak levenslang wordt meegedragen.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen