Op 15 maart 2018 overlegt de Tweede Kamer met minister Hugo de Jonge van VWS over de Wmo, maatschappelijke opvang (MO) en beschermd wonen (BW). Uit meerdere onderzoeken blijkt dat nog geen sprake is van cliëntgerichte uitvoering van de Wmo voor dakloze mensen en ggz cliënten. Ook ontbreekt het bij gemeenten aan voldoende kennis van mensen met psychische en psychiatrische problemen en met multiproblematiek (zoals dakloze en verslaafde mensen).

Brief met aanbevelingen

De Federatie Opvang vindt dat er nog veel moet gebeuren om de Wmo goed te laten werken voor mensen die vanwege dakloosheid of psychische problemen hulp vragen aan de gemeente. Het ontbreekt aan onafhankelijke cliëntondersteuning en de toegang is voor veel mensen onbegaanbaar. Federatie Opvang, RIBW Alliantie en GGZ Nederland schreven hierover samen een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

In de brief vragen de branches om de onafhankelijke cliëntondersteuning voor specifieke groepen, zoals dakloze mensen en mensen met verslaving of ggz problematiek, op te bouwen. Ook is aandacht nodig voor het gebrek aan passende en betaalbare woningen en voor de noodzaak om ambulante langdurige begeleiding in te zetten. 

Vragen aan regering

De Federatie Opvang, RIBW Alliantie en GGZ Nederland willen daarom weten hoe de regering gaat zorgen dat ook de groep mensen die dakloos is of cliënt is bij een ggz-aanbieder of beschermd wonen, kan participeren in de samenleving? Hoe gaan de bewindspersonen zorgen dat de Wmo meer toegankelijk wordt en meer cliëntgericht wordt uitgevoerd?

Meer informatie

Bericht van Federatie Opvang over overleg Tweede Kamer

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen