De Tweede Kamer vervolgt op korte termijn het debat over de Wmcz (Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen) 2018. Naar verwachting vindt het vervolgdebat plaats in de week van 11 november. LOC stuurde recent een brief naar de Tweede Kamer met de visie van LOC over drie belangrijke onderwerpen rondom medezeggenschap.
 
Inhoud brief
 
De brief van LOC aan de Tweede Kamer over de Wmcz 2018 bevat drie belangrijke punten:
 1. Belang van lokale medezeggenschap: Lokale medezeggenschap moet leidend zijn.

  LOC verzoekt de Tweede Kamer om in het uiteindelijke wetsontwerp het ‘Ja, tenzij’-principe op te nemen, zodat recht wordt gedaan aan de lokale context van medezeggenschap.


 2. Positie van de Geschillencommissie: We pleiten voor één landelijke Commissie in plaats van de mogelijkheid tot versplintering over meerdere (lokale) commissies.

  LOC verzoekt de Tweede Kamer om in de nieuwe wet te regelen dat alle zorgorganisaties gebruikmaken van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. En dat de aanbieder de kosten van de cliëntenraad voor juridische ondersteuning bij een gang naar de LCvV betaalt.

 3. Onderscheid tussen kortdurende en langdurende zorg: Het wetsontwerp maakt onderscheid tussen de medezeggenschap voor cliënten die langdurig wonen (verblijven) in een instelling en de medezeggenschap van alle andere cliënten. Dit onderscheid in de medezeggenschap is ongewenst. Met name bij de invloed die cliënten hebben op hun omgeving.

  LOC verzoekt de Tweede Kamer om de artikelen 3.3.d en 7.1.h te amenderen, zodat het voorgestelde verschil tussen kortdurende en langdurende zorg wordt geschrapt.

Meer informatie

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Ton van Poeteren (Vz CCFR) zei:

  Namens de lokale cliëntenraden (CFR) en Centrale cliëntenraad (CCFR) van Zorgcentra Meerlanden ondersteun ik de drie aandachtspunten en wens het LOC succes met het vervolg.
 • Rosemarie van Troost, secretaris CCR Topaz zei:

  Ik onderschrijf de drie aandachtspunten.
 • m.v.d.wal zei:

  2 brieven ok
 • zei:

  Ik onderschrijf de drie aandachtspunten
 • M verbeten zei:

  Ik onderschrijf de drie aandachtspunten
 • Henri Struik zei:

  Ik onderschrijf beide brieven.
 • Joke Année-van Bavel zei:

  Beide brieven van het LOC aan de Tweede Kamer ondersteun ik van harte. Secretaris Cliëntenraad Leyhoeve Zorg BV Tilburg
 • Ria Zuidhof zei:

  Lokale medezeggenschap moet zonder meer het uitgangspunt blijven in de WMCZ 2018. Het is onmogelijk dit op een andere wijze goed te regelen. Ik sta achter beide door het LOC aan de Tweede Kamer geschreven brieven. 
  Ria Zuidhof (voorzitter cl.raad Eben Haëzer), Amsterdam
 • Jo Gerrits zei:

  Ik onderschrijf beide brieven
 • Evert van 't Slot zei:


  van harte met beide brieven eens. Lokale medezeggenschap is voor de bewoners belangrijk. 
  Voorzitter CPR Nunspeet
Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen