Half januari 2019 startte de extra LOC-cursus Wmcz. Tijdens de eerste van de drie cursusmiddagen is een uitgebreide brochure met informatie over de nieuwe wet uitgedeeld. Vanaf nu kunt u deze brochure Wmcz 2018 ook online raadplegen. In deze brochure leest u over de wijzigingen van de Wmcz 2018 ten opzichte van de huidige wet en de betekenis voor uw praktijk van medezeggenschap.

Deelnemers zijn enthousiast over de invloed die zij zelf kunnen hebben in het traject om medezeggenschap te versterken: “Dat het verder gaat dan alleen een beetje kritisch zijn, en je als cliëntenraad echt een verantwoordelijkheid kunt oppakken”.

Voorbereiden op veranderingen

We bereiden ons tijdens de cursus voor op de veranderingen in de praktijk wanneer de nieuwe wet in werking treedt. Op zes locaties in het land informeren LOC-adviseurs de deelnemers over de wijzigingen die de nieuwe wet met zich meebrengt. De deelnemers ontvangen handvatten hoe ze nu al ‘voorwerk’ kunnen verrichten.

Kansen voor medezeggenschap

Tijdens de tweede bijeenkomst deze week bespreken we hoe de nieuwe wet kansen biedt om medezeggenschap te versterken. De adviseurs maken duidelijk dat het hoe dan ook begint bij een een stevige visie op medezeggenschap. Ze vragen de deelnemers om na te denken over hoe zij medezeggenschap zien, wat zij daar zelf mee willen en waar de focus moet liggen. Met tal van voorbeelden uit de praktijk maakt dit levendige discussies los. Ook wordt er stilgestaan bij de verschillende rollen in het krachtenveld waarmee je als cliëntenraad te maken hebt.

Afspraken over bevoegdheden

Vanuit een stevige visie op medezeggenschap en met oog voor de verschillende rollen kunnen cliëntenraden gaan toewerken naar het maken van afspraken over verdeling van bevoegdheden. Dat is dan ook waarop de nadruk ligt tijdens de derde cursusmiddag volgende week: wat komt er precies bij kijken wanneer we toewerken naar een (hernieuwde) medezeggenschapsregeling? LOC adviseert alle cliëntenraden om proactief het gesprek met de bestuurder aan te gaan over de medezeggenschapsstructuur.

Ook deelnemen?

Was u zelf niet in de gelegenheid om deze extra cursus over de Wmcz 2018 bij te wonen? Geen nood. In de basiscursus medezeggenschap besteden de adviseurs van LOC vanaf nu ook aandacht aan de Wmcz 2018. Bij voldoende animo organiseert LOC later dit jaar wederom cursussen over de nieuwe Wmcz. Houd daarvoor de nieuwsbrief en de agenda in de gaten. Ook is een training over de Wmcz 2018 bij u op locatie mogelijk, neem daarvoor contact op met de vraagbaak.

Heeft u behoefte aan andere ondersteuning, bijvoorbeeld bij het traject om te komen tot een (hernieuwde) medezeggenschapsregeling of het (opnieuw) inrichten van uw medezeggenschapsstructuur, dan zijn adviseurs beschikbaar om op-maat ondersteuning aan te bieden. Neem daarvoor contact op met de LOC Vraagbaak: 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl.

Meer informatie

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen