Het bedrag voor broodgeld 2019 in Wlz*-instellingen is bekend. LOC berekent vanaf dit jaar geen bedrag meer voor waskosten. Het nieuwe bedrag voor broodgeld 2019 gaat in vanaf 1 januari 2019.

Broodkosten 2019

De zorginstelling betaalt de broodmaaltijd. Bewoners en zorginstelling kunnen afspreken dat de bewoner zelf voor de broodmaaltijd zorgt. En daarvoor geld van de zorginstelling krijgt. Dat mag alleen:

 • als de bewoner daarmee instemt;
 • als de zorg daarmee goed blijft.

Tot 2009 berekende de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de bedragen voor broodgeld. Vanaf 2010 berekent de NZa dit bedrag niet meer. Daarom heeft LOC een richtbedrag berekend van € 63,93 per maand per persoon* (was € 62,95). Het bedrag geldt vanaf 1 januari 2019.

* LOC heeft deze bedragen berekend zoals de NZa dat eerder deed. Namelijk: aanpassing met prijsindexcijfer particuliere consumptie 2018. Het definitieve indexcijfer is voor 2018: 1,55 %.

Waskosten 2019

Daarnaast berekende LOC altijd nog een bedrag voor waskosten voor bewoners die al vóór 2009 in het verzorgingshuis woonden. In de praktijk zijn er nauwelijks meer mensen die al meer dan 10 jaar in het verzorgingshuis wonen. Daarom heeft LOC in eerste instantie vanaf dit jaar geen bedrag meer berekend voor waskosten.

Uit reacties bleek dat er toch behoefte is aan de berekening van waskosten. Daarom heeft LOC deze alsnog berekend: Het bedrag voor waskosten is in 2019: € 23,98 (in 2018 was het bedrage € 23,61; de index is 1,55 %). 

Vraagbaak

LOC ontvangt regelmatig vragen over specifieke situaties omtrent was- en broodkosten. Bijvoorbeeld via dit Sociaal Platform. Die vragen hebben we gebundeld en zijn te vinden op deze verzamelpagina was- en broodkosten. Heb je een vraag en staat het antwoord er nog niet bij? Stel je vraag door:

 • Een reactie onderaan één van de pagina's over dit onderwerp. Zo doe je een beroep op het hele LOC-netwerk. LOC-professionals reageren hier ook.
 • Zelf een gesprek te starten op dit platform. Daarvoor heb je een profiel nodig, dat je hier eenvoudig kunt maken.
 • Contact op te nemen met de LOC-Vraagbaak via dit formulier, per email: vraagbaak@loc.nl, of telefonisch: 030 284 3200.

*Wlz: Wet langdurige zorg

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Reacties

 • Een anonieme schrijver zei:

  Jammer dat de waskosenvergoeding niet meer wordt aangegeven. Ik heb toch nog 28 cliënten welke voor 1 januari 2009 bij ons waren opgenomen en nog recht hebben op deze vergoeding.
  • LOC zei:

   @Een anonieme schrijver, ik begrijp dat u nog veel mensen heeft die gebruik maken van de waskosten regeling. Dan zullen we het alsnog publiceren. Het bedrag voor waskosten is in 2019: € 23,98 (in 2018 was het bedrage € 23,61; de index is 1,55 %). 
 • g Dörenberg zei:

  Hallo, 

  Het broodgeld 2019 is opgebouwd vanuit het broodgeld 2018 + index 2018. Daarmee wordt er naar mijn mening geen rekening gehouden met de ophoging van het BTW laagtarief, waardoor het broodgeld 1 jaar lang tussen de 2 tot 3% te laag is? 
  Dank voor uw reactie terug.
  • LOC zei:

   @g Dörenberg, de berekening van het broodgeld is gebaseerd op de verhoging van het budget bij zorgorganisaties. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt jaarlijks het percentage bekend. De berekening van de NZa gaat altijd over een verhoging van de prijzen in het afgelopen jaar. Het is niet zeker of de BTW-verhoging ook meteen tot hogere prijzen leidt. Daarom hebben we de berekening aangehouden zoals die al jaren geldt. Waarbij het klopt dat de berekening altijd achterloopt bij de werkelijke veranderingen in de prijzen. Of het nu inflatie of een verandering van de BTW betreft. Het volgende jaar vindt die correctie plaats.
Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen