In april en mei 2018 geeft het kenniscentrum Veroudering zes colleges over vergrijzing. Er bestaan weinig publicaties over beelden van ouder worden. Is ouder worden een cultureel bedacht verhaal? Als het gaat over de moderne ouderdom ontbreekt er kennis van sociale processen en kennis van ontwikkelingspsychologie. De collegereeks onderzoekt wat de levenskunst is van het ouder worden en hoe je dan tijd, wonen en werken beleeft. 

Nieuwe beelden zoeken

In deze colleges komen voor het eerst 10 jaar internationaal onderzoek naar ouder worden en sociale interventies op uitsluiting van ouderen samen. Verschillende perspectieven en methoden om ouder worden in onze maatschappij te bestuderen komen aan bod. Deelnemers en docenten gaan samen op zoek gaan naar nieuwe en moderne beelden van het ouder worden. Welke drijfveren hebben mensen in de ouderdom?

Thema's 

Tijdens de college's gaan de docenten in op vragen als:

  • Extra jaren 
    Wonen, Werken, Kinderen krijgen, Leven, Zingeving, Leren, kun je makkelijk koppelen aan een leven in opbouw. Maar wat nu als deze factoren wegvallen om de doodeenvoudige reden dat ze goed zijn ingevuld. Wat doe je dan met die 20 jaar extra die we er statistisch en vitaal bij gekregen hebben?
  • Wonen
    Over veel van dit soort zaken is dan ook weinig nagedacht en als het gaat om bijvoorbeeld wonen voor ouderen, gaat het voornamelijk over functionaliteit. Maar wat is wonen precies voor ons? Hoe zou iemand van 70 willen wonen die nog vitaal is en nog allerlei activiteiten ontplooit? Zijn de bejaarden resorts een oplossing, met duizenden samen in flats, vlak bij het strand?
  • Werken 
    Onze relatie met werken is heel complex, we geven onze tijd en energie weg aan een instituut dat ons geld terug geeft voor die tijd en dat doet veel mensen werken aan dingen die ze niet zomaar zouden doen. Aan de andere kant ontlenen veel mensen een gevoel van tevredenheid dat ze door te werken een bestaan kunnen opbouwen en kunnen zorgen voor anderen. En dan als je de schaapjes op het droge hebt, een pensioen, een zee van tijd en niet meer hoeft te werken voor dat geld, hoe ga je dan om met dat gevoel van gewaardeerd zijn in een omgeving omdat je bijdraagt, nu dat wegvalt en je gezien wordt als kostenpost?

Dit zijn thema's die aansluiten bij de visie van LOC op waarde-volle zorg en waardevol leven:Kunnen blijven leven op een manier dat je kan doen wat jij belangrijk vindt, ook als je (veel) zorg nodig hebt.   

Voor wie

De collegereeks is voor iedereen die geïnteresseerd is in de verandering die een vergrijzende maatschappij met zich meebrengt, inclusief professionals.

Docenten

Antropoloog en filosoof dr. Martijn van Oorschot en socioloog drs. Sabya van Elswijk  zullen de colleges geven en begeleiden.

Kenniscentrum Veroudering

'Ouderen bestaan niet' was het thema van het tweedaags congres dat op 17 en 18 oktober 2017 plaats vond in het ZIMIHC theater in Utrecht-Zuilen. Een congres met toonaangevende sprekers die voor de verandering spraken over hun eigen persoonlijke ervaringen over hoe het is om ouder te worden en te zijn. Sprekers waren onder meer: Denker des Vaderlands René ten Bos, prof. dr. Lisette de Groot, prof. dr. Anja Machielse, schrijfster Anja Meulenbelt, oud-politica Hedy d’Ancona en initiatiefnemers van het congres & festival drs. Sabya van Elswijk en kunstenaar en dr. Martijn van Oorschot. Op het festival vierden deelnemers de vitaliteit gevierd en deden een aanzet om een nieuw beeld van het ouder zijn te ontwikkelen.

In navolging op het festival is Het Kenniscentrum Veroudering opgericht, met als eerste activiteit een zesdelige collegereeks. Verder zijn er het land exposities en manifestaties, en verschijnt begin 2018 een boek over het festival.

Meer informatie

Voor meer informatie en inschrijving: www.festivalofolderpeople.nl/colleges-2018

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

  • geweldig interessant. Maar......Amsterdam is wel erg ver uit de buurt. Wordt deze collegereeks binnenkort ook nog ergens anders in het land gegeven?

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen