Het Haga ziekenhuis in Den Haag stelde vorige week een intern onderzoek in naar datalekken. Dit gebeurde nadat bleek dat ook medewerkers die niet 'medisch betrokken zijn' het medisch dossier van realityster Barbie hebben bekeken. Zij werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis.

Soortgelijke ervaring in GGZ-instelling

In een uitzending van Radio EenVandaag op 5 april werd Judica Berkelaar hierover geïnterviewd. Zij is betrokken bij het Actiecomité StopBenchmark ROM tegen privacy-schendingen in de GGZ. Judica Berkelaar had een soortgelijke ervaring toen zij van 2010-2014 behandeld werd in een GGZ-instelling. Ze vroeg in 2013 de log-in gegevens op van het elektronisch patiëntendossier van de instelling. Daaruit bleek dat meerdere medewerkers in het dossier hadden gekeken die niet 'medisch betrokken zijn', zoals bijvoorbeeld receptiemedewerkers. Judica Berkelaar: "Het ondermijnt je vertrouwen in behandelaars". Ze diende uiteindelijk een klacht in die door de klachtencommissie gegrond werd verklaard. 

Veiligheid van patiëntendossier op orde?

Het bericht over de realityster raakte Judica Berkelaar. Ze vindt het schokkend dat dit nog steeds kan gebeuren een aantal jaren na haar eigen ervaring. Ze vraagt zich af in hoeverre de veiligheid van medische patiëntendossier in zijn algemeenheid op orde is. Luister naar het hele interview over datalekken in ziekenhuizen op Radio EenVandaag (15:30 minuten) met Judica Berkelaar en de reactie van hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate.

Meer informatie

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen