Verlies van een dierbare, ernstige beperkingen, het wegvallen van zingevende activiteiten, het naderend levenseinde. Het zijn gebeurtenissen die de grote vragen van het leven actueel maken. Vragen waarmee mensen zich vaak eenzaam voelen. Deze eenzaamheid wordt niet opgelost met sociaal contact alleen, maar vraagt om iets anders. 


Bij wie hoor ik nog?

Ze is in de 80 en kan niet meer dan een paar meter lopen. Ze woont vier hoog, met een lift weliswaar, maar toch is de drempel om buiten te komen eigenlijk in haar eentje niet te nemen. Bijna iedere dag komt er wel iemand bij haar langs: de thuiszorg, een bezoekvrijwilliger, iemand van de kerk. Haar huis ziet er gezellig uit. Truus, wil ze graag genoemd worden, niet mevrouw van Dijk. “Wie houdt er nou echt van me?”, vraagt ze, “Bij wie hoor ik nou nog?”.

Eenzaam voelen

Waarom en wanneer mensen zich eenzaam voelen verschilt van mens tot mens. Het gaat in ieder geval vaak om meer dan sociale contacten en meedoen aan activiteiten. Er is een groot verschil tussen contacten hebben en over je diepere levensvragen of de zin van het leven kunnen praten. Zie ook de blog van Marthijn Laterveer, coördinator van LOC Zeggenschap in Zorg en het artikel vanTilly de Kruyf (pdf), trainer van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen.

Workshop

De workshop "De binnenkant van eenzaamheid" is voor mensen die te maken hebben met eenzaamheid, als vrijwilliger, professional, cliëntenraadslid of naaste. Deelnemers krijgen in de workshop inzicht in hoe levensvragen en zingeving een rol spelen bij eenzaamheid. Hoe werkt eenzaamheid in een mensenleven, en wat kan ondersteunend zijn?

U maakt kennis met verschillende handvatten waarmee u in gesprek kunt gaan met iemand die eenzaamheid ervaart. U leert oog en oor te krijgen voor ‘de binnenkant van iemands verhaal’, voor levensvragen, zin-geving, zin-beleving en zin-vinding.

We werken met wisselende werkvormen, en met eigen ervaringen van cursisten. Lees hoe een eerdere deelnemer de workshop heeft ervaren.

U bent welkom op donderdag 8 februari 2018 in Woerden van 13.00 - 16.00 uur bij trainer Tilly de Kruyf van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen waar LOC onderdeel van uit maakt.

Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen

Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen is een samenwerkingsverband van kernpartners: ActiZ, Agora, Humanistisch Verbond, KBO-PCOB, LOC Zeggenschap in zorg, Reliëf, Sociaal Werk Nederland, Vereniging Het Zonnehuis en Vilans. LOC vindt het vanuit haar visie op waarde-volle zorg essentieel dat er in de zorg aandacht is voor de levensvragen, die mensen hebben. Alleen zo kun je achterhalen wat voor iemand echt van belang is in zijn leven. En hoe je daaraan dienstbaar bent met de zorg die je levert.

Workshops en trainingen Levensvragen

Het netwerk organiseert via 'de trainingswinkel' themabijeenkomsten, interactieve workshops en trainingen voor beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers. De trainingen worden voor elke organisatie op maat gemaakt. Ervaren trainers staan garant voor deskundige en inspirerende begeleiding. 

Meer weten over levensvragen

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen