Afgelopen week werd bekend dat het kabinet afgelopen vrijdag vergaderde over of de bezuinigingen van €500 miljoen door gaan. Die staan voor 2017 op de planning voor de langdurige zorg. Het is nog niet bekend of het kabinet de bezuinigingen door laat gaan. Ze zijn nog niet van tafel. Terwijl nieuw onderzoek de schrijnende noodzaak tot mens-waardige zorg weer eens duidelijk maakt. Help dus ook mee: teken en verspreid de petitie om de bezuinigingen te stoppen verder!
             
Nog maar 3.700 tot de 15.000
Donderdag schreven we dat het het verzet tegen deze bezuinigingen toeneemt. Onder allerlei mensen, grote en kleine organisaties die met zorg te maken hebben. Onze oproep om voor afgelopen vrijdag ook de petitie te tekenen om de bezuinigingen te stoppen, leidde tot veel extra handtekeningen. Veel dank weer voor ieders hulp! De teller staat nu al op 11.300 en telt gestaag door. Onderaan dit bericht vind je suggesties voor manieren om de petitie in de eigen omgeving te verspreiden. Meer over het ontstaan van de petitie is hier te lezen.

Beroepsvereniging verplegenden & verzorgenden: 'Onverantwoorde bezuinigingen'
Beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland)  laat nu ook weten dat zij verdere bezuinigingen in de langdurige zorg onverantwoord vinden. Zo is op hun website te lezen:
V&VN onderschrijft de noodkreet van diverse partijen in de zorg tegen de beoogde extra bezuiniging van € 500 miljoen in de Wet langdurige zorg (Wlz) per 2017. Ruimte voor reflectie en investeringen in deskundigheid zijn nodig om verbeteringen in de zorg te realiseren. Dat verhoudt zich slecht met nog meer bezuinigingen. Sonja Kersten, directeur V&VN: "Deze ontwikkelingen frustreren de koers die we hebben ingezet voor kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg."
V&VN ontvangt veel signalen uit de achterban dat de huidige werkdruk hoog is in de langdurige zorg en dat er minimale tijd is voor reflectie en ontwikkeling. "Ik deed mijn werk met liefde, maar ik had altijd het gevoel dat ik tijd tekort kwam om mensen kwalitatief goed te verzorgen", aldus een reactie van een verzorgende op het bericht over de extra bezuinigingen. Andere verpleegkundigen en verzorgenden geven ook aan dat het risico op het maken van fouten groter wordt en de veiligheid in het geding komt.

Staatssecretaris in EenVandaag: "Kijken of dat lukt"
Grotere media beginnen de acties tegen de bezuinigingen nu ook op te pakken. Zo schreef Zorgvisie er afgelopen week  dit bericht over. EenVandaag wijdde er een reportage aan. Waarin brancheorganisatie Actiz aangeeft dat de bezuinigingen tot verlies van 10.000 banen leidt, met directe gevolgen voor de cliënt. 'Het kan niet meer, de rek is er uit', aldus de presentator in de uitzending waarin de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn ook te gast is.

Van Rijn laat weten: "Als we die kwaliteitsimpuls door willen zetten, dan moet je zorgen dat daar voldoende ruimte is, ook voor verpleeghuizen, om goede zorg te kunnen verlenen. We zijn nu heel erg naar dat geld aan het kijken, we lopen daar niet voor weg." Waarop de presentator vervolgt: "Het gekke is dat u aan de ene kant geld geeft, 110 miljoen, voor meer aandacht en activiteiten. En aan de andere kant bezuinigt u, 260 miljoen [op de verpleeghuiszorg, redactie]. Dus dat is een negatief bedrag onder de streep. Er wordt een dringend beroep op u gedaan om die 260 miljoen van tafel te halen. Gaat u dat doen?"

Van Rijn: "Bezuinigen is natuurlijk nooit leuk. Zeker niet als je een kwaliteitsimpuls wilt geven. En dit is een bezuiniging waar ik met voorrang vanaf wil. Maar we moeten kijken of dat lukt." De reportage is hier te bekijken.

Onderzoek: Investeer echt in mens-waardigheid

De bezuinigingen zijn dus nog niet van tafel. Terwijl het onderzoek dat in dezelfde uitzending van EenVandaag gepresenteerd wordt, weer scherp laat zien dat voor hele basale menselijk zaken nu regelmatig geen tijd is in de langdurige zorg. Of niet genoeg personeel. Zoals voor het naar de wc kunnen op het moment dat dat nodig is in een verpleeghuis, als iemand daar hulp bij nodig heeft. Of een wandeling kunnen maken als je daar behoefte aan hebt. Iets anders te eten, dat meer lijkt op wat je lekker vindt. Enkele van de meest genoemde basis-behoeften van verpleeghuisbewoners. Lees hier meer over het onderzoek.

Het zijn uitkomsten die jaar in jaar uit in onderzoeken gepresenteerd worden. Steeds zijn er ook nieuwe bezuinigingen. LOC vindt dat dat anders moet en kan (daar schreven we hier nog meer over), reden dus om ook een petitie te starten. Want als we blijven doen wat we doen, krijgen we wat we hebben. En verandert er niets. Vindt u ook dat er geld beschikbaar moet zijn en blijven voor daadwerkelijk mens-waardige zorg? Laat dan ook uw stem horen en teken de petitie. En help die verder te verspreiden. Over drie weken wordt die aan de Tweede Kamer aangeboden. Maar wellicht kunnen we de politiek al eerder tot een halt toeroepen.

Teken & deel de petitie

Suggesties om mee te helpen zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen:

             

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen