De 70-jarige ervaringsdeskundige Edo Paardekooper Overman, die zich al jaren inzet voor dak- en thuisloze mensen,verslaafden en GGz-cliënten, ook via het LOC-Adviesforum, wint de titel 'Mensenrechtenmens 2018'. De twee andere genomineerden waren Beau van Erven Dorens en de Nederlandse Straatdokters Groep. Dit is maandag op de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens rond het middaguur bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in 'Het Huis Utrecht' in Utrecht. Het College voor de Rechten van de Mens riep de prijs in het leven, omdat ze ziet dat mensenrechten in Nederland nog te vaak onder druk staan.

MensenrechtenMens-prijs
 
Het College merkt echter ook op dat er veel mensen zijn die zich dagelijks inzetten voor mensenrechten van anderen. 
Omdat deze inzet vaak te weinig opgemerkt en beloond wordt, komt het College voor de Rechten van de Mens dit jaar voor het eerst met de MensenrechtenMens- prijs. Jaarlijks krijgt de prijs een ander thema. Dit jaar is dat dak-en thuisloosheid. “Edo Paardekooper Overman geeft een stem aan dak- en thuislozen door hen te betrekken bij het bepalen van beleid dat hen treft. Binnen de wereld van hulpverlening en belangenbehartiging is er bovendien naar ons idee niemand die zo intrinsiek gemotiveerd en zo gedreven is als Edo Paardekooper Overman”, aldus jurylid Adriana van Dooijeweert, die tevens voorzitter is van het College voor de Rechten van de Mens. 

Edo Paardekooper Overman
 
Edo Paardekooper Overman maakt zich al jaren hard voor dak- en thuislozen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Hij betrekt deze doelgroep als ervaringsdeskundigen bij het veranderen van beleid en gaat hierover in gesprek met bewindspersonen en beleidsmakers. Hij geeft zo een stem aan dak- en thuisloze mensen, ook bij beleidsvorming. “Dakloosheid is de meest extreme vorm van uitsluiting. Jij hoort dat je niet meer mag meedoen. Jij hoort dat je moet boeten", aldus Paardekooper Overman.
 
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
 
Op 10 december van dit jaar bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens precies 70 jaar. Een verklaring die in 1948 de wereld opriep dat we menselijk en waardig met elkaar moeten omgaan. “Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen, dicht bij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld gezien kunnen worden. Maar die plekken zijn de wereld van de individuele mens; de buurt waarin hij woont; de school die hij bezoekt; de fabriek, boerderij of kantoren waar hij werkt. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze ergens anders weinig betekenis”: is inmiddels een klassiek citaat van Eleanor Roosevelt, de drijvende kracht achter de verklaring. “En die visie sluit precies aan op wat we met de MensenrechtenMens-prijs willen uitdragen”, aldus van Dooijeweert.
 
Meer informatie
 
Website College voor de Rechten van de Mens: www.mensenrechten.nl.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen