De Raad van Ouderen adviseert het ministerie van VWS en andere partijen die actief zijn in de ouderenzorg. De raad bestaat uit ouderen die actief zijn in regionale en landelijke ouderennetwerken, zoals BeterOud of in een cliëntenraad. Onlangs heeft de raad zijn eerste advies naar de minister en naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit ging over de publiekscampagne over de waarde van ouder worden die de overheid wil gaan houden.

Adviesvraag campagne 'Herwaardering van ouderen'

Praten mét ouderen, niet óver ouderen. Dat is een belangrijk uitgangspunt van het Pact voor de Ouderenzorg. Om daar invulling aan te geven is de Raad van Ouderen opgericht. De vraag van de minister aan de Raad van Ouderen was als volgt: ‘Hoe geven we zo goed mogelijk invulling aan de campagne herwaardering van ouderen? In het Regeerakkoord is opgenomen dat er een campagne 'Herwaardering van ouderen' komt. Hoe zorgen we ervoor dat niet alleen de kwetsbaarheid van ouderen wordt gezien? Ouderen passen op hun kleinkinderen, doen vrijwilligerswerk, zetten zich in voor de samenleving. Hoe zorgen we ervoor dat die kant ook wordt gezien? En hoe zorgen we ervoor dat ouderen (en hun omgeving) zich voorbereiden op het ouder worden?’

Kansen en mogelijkheden om van betekenis te zijn

De Raad van Ouderen geeft in het advies een aantal adviespunten en overwegingen. De Raad adviseert om onderzoeksrapporten te betrekken die gaan over beeldvorming van ouderen, om aandacht te besteden aan de diversiteit onder ouderen en om het beeld dat ouderen over zichzelf hebben te betrekken. Een belangrijk advies van de Raad is dat ouder zijn een nieuwe, volwaardige fase in het leven is. Het zijn dus niet alleen gebreken en ongemakken, maar juist ook veel kansen en mogelijkheden. Ouderen zijn van betekenis. Omdat ouder worden nieuwe levensaspecten met zich meebrengt, is het ook goed om je daarop voor te bereiden. Minister De Jonge gebruikt deze adviezen in de uitwerking van de campagne.

10 aandachtspunten van de Raad van Ouderen

In het advies staan ook de 10 belangrijke aandachtspunten, waaraan de Raad van Ouderen werkt. Deze aandachtspunten zijn breder dan alleen voor de adviesvraag van de campagne 'Herwaardering van ouderen':

 1. Ouder worden is een volwaardige fase in het leven
 2. Voorbereiden op het ouder worden
 3. Meer aandacht voor diversiteit bij ouderen
 4. Bijdrage van ouderen onmisbaar voor samenleving
 5. Veerkracht van ouderen ondersteunen
 6. Digitale vaardigheden ondersteunen
 7. Levenseinde uit de taboesfeer halen
 8. Verbinden van generaties en intergenerationeel leren
 9. Hulp en ondersteuning van ouderen onderling
 10. Positieve beeldvorming

Meer informatie

Met dank aan de website BeterOud.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Anna zei:

  Hoeso herwaardering? Typisch een uitdrukking welke afkomstig is van een overheid die de waarde van alles en iedereen alleen maar kan en wil uitdrukken in effecten op de economie.
  • Dag Anna, In het rapport staat onder andere dat de Raad van Ouderen moeite heeft met de titel ‘ Herwaardering van ouderen’: "Waarom hebben we het niet over ‘de waarde van het ouder worden’ of ‘wat wil je later worden’? Met als boodschap: langer leven biedt enerzijds kansen, anderzijds opgaven, beide voor zowel ouderen zelf als voor de maatschappij. De Raad van Ouderen adviseert de titel van de campagne te wijzigen. Mogelijke titels zijn ‘waardig ouder worden’ of ‘wat wil je later worden’? Zowel voor de ouderen zelf als voor de maatschappij." (p. 3 van het advies).

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen