De Eerste Kamer bespreekt op 15 en 16 januari 2018 het wetsvoorstel zorg en dwang. Dinsdag 23 januari stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. De kern van de wet is 'Nee, tenzij'. Het uitgangspunt is dat dwangmaatregelen niet thuis horen in de zorg voor ouderen en gehandicapten. Gevaarlijke situaties moeten altijd met vrijwillige zorg worden opgelost, ook bij ernstig probleemgedrag. Je kunt via de website van de Eerste Kamer het verslag van het debat nalezen.

 

Lang traject naar nieuwe wet

De Wet zorg en dwang zal de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (Wet BOPZ) gaan vervangen. De nieuwe wet geldt dan voor de sectoren ouderenzorg, thuiszorg en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

De Tweede Kamer nam de Wet Zorg en dwang al aan in 2013. In 2017 nam de Tweede Kamer de 2e nota van wijziging van de Wet verplichte GGZ (WVGGZ) aan. Hierin waren ook diverse wijzigingen meegenomen voor in het wetsvoorstel Zorg en dwang. Pas nadat de Eerste Kamer de wet Zorg en dwang aanneemt kan deze in werking treden. 

Meer aandacht voor preventie en passende dagbesteding

LOC pleitte tijdens de behandeling van de wet en nota van wijzigingen in de Tweede Kamer onder meer voor het schrappen van de observatiemaatregel. Ook vroeg LOC aandacht voor oplossingen voor mensen, zoals preventie en passende dagbesteding, in plaats van gedwongen opnamen en behandelingen. Lees daarover ons eerdere nieuwsbericht Tweede Kamer zet streep door observatiemaatregel. 

Meer informatie

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen