De Eerste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) houdt op 15 januari 2019 de eerste 'inbrengvergadering' over het wetsvoorstel Wmcz 2018. Dit wordt in het wetgevingsproces in de Eerste Kamer 'voorbereidend onderzoek' genoemd. De Eerste Kamer kan in dit onderzoek aan de regering vragen stellen over het wetsvoorstel. Dit onderzoek vindt plaats voordat de Eerst Kamer plenair vergadert over het wetsvoorstel Wmcz 2018.  

Behandeling Wmcz in de Eerste Kamer

De inbrengvergadering is een commissievergadering van de Kamercommisie van VWS, waar de commissieleden van de diverse politieke fracties in de Eerste Kamer een schriftelijke bijdrage (=inbreng) over een wetsvoorstel kunnen leveren. Zij kunnen hun commentaar geven op het wetsvoorstel en daarover aan de regering vragen stellen. Incidenteel leveren de fracties deze inbreng (deels ook) mondeling. De commissieleden van de Kamercommissie van VWS worden bij de inbreng in de gelegenheid gesteld te reageren en/of zich aan te sluiten bij de geleverde inbreng.

Van de inbreng(en) maakt de griffier van de Eerste Kamer een (voorlopig) verslag en zendt dit in concept aan de leden van de Eerste Kamer. Zij kunnen dit nog corrigeren, voordat het naar de regering gaat. Na het verstrijken van de correctietermijn wordt het verslag gedrukt en stuurt de griffier het naar de regering.

De regering reageert op het verslag in een nota of memorie van antwoord. Soms worden er meerdere van zulke schriftelijke rondes gehouden, maar in de regel wordt één ronde voldoende geacht.

Na de schriftelijke voorbereiding wordt aan de Kamer meegedeeld dat het wetsvoorstel gereed is voor behandeling in de plenaire vergadering. Het wordt dan na enige tijd op de agenda gezet. Lees meer informatie over de behandeling van een wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

Informatie over Wmcz 2018

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen