Op 21 maart 2018 vinden de verkiezingen plaats voor nieuwe gemeenteraden. De gemeenten kregen er vanaf 2015 zorgtaken bij. Om de zorg dichter bij mensen te organiseren. Is die vernieuwende aanpak gelukt, zoals één gezin één plan? De Federatie Opvang publiceerde een digitale verkiezingskrant 'Ieder mens telt' waarin staat wat risico's zijn voor mensen in een kwetsbare situatie en wat de gemeenten de komende vier jaar kunnen doen. 

Gewone mensen

 

In de opvang gaat het vaak om mensen die in kwetsbare situaties leven en veel ellende doorstaan. Jan Laurier van de federatie opvang: "Deze mensen willen dolgraag leven als gewone mensen. In een huis waar het goed wonen is. Met goede buren en een open deur voor familie en vrienden. Wie wil dit niet?"

Belang van samenwerking

De Federatie pleit voor goede samenwerking in het sociale domein. Dit voorkomt dat de problemen van de mensen zo groot worden dat opvang nodig is. Deze preventieve aanpak hoort zich te richten op verschillende levensdomeinen van een mens: Gezondheid, inkomen, opleiding, relaties en werk. 

Wensen

Wensen van de Federatie Opvang voor de komende vier jaar zijn:

  • Oog voor waardevolle en talentrijke mensen in kwetsbare situaties in coalitieakkoorden
  • Beleid dat voorkomt dat mensen uitvallen en niet mee kunnen doen door huisuitzettingen, huiselijk geweld, armoede en schulden
  • Samen met cliënten, gemeenten en ketenpartners vanuit één plan aan oplossingen werken die zich over verschillende levensdomeinen uitstrekken door lokaal alle expertise en financieringsstromen te bundelen

Meer informatie

De digitale verkiezingskrant informeert over risico's en mogelijke oplossingen voor:

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen