Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) publiceerde een brochure met informatie over hoe je over pijn kunt vertellen, hoe je pijn kunt herkennen en wat zorgverleners kunnen doen om pijn te verminderen. Chronische pijn komt vaak voor bij kwetsbare ouderen die thuis wonen of verblijven in zorginstellingen. Zorgverleners en naasten herkennen pijn bij kwetsbare ouderen nu nog onvoldoende. Waardoor pijn ook niet behandeld wordt. Daardoor zijn deze ouderen vaak minder fysiek en sociaal actief en minder zelfredzaam. Het IVM werkte voor deze brochure samen met een aantal andere organisaties, LOC nam deel aan de klankbordgroep.

Pijn

De brochure is geschreven voor bewoners van verpleeghuizen en hun naasten. "Pijn. Schurend, zeurend, prikkend, brandend, stekend en/of bonkend. Een gevoel dat soms vanzelf weer overgaat. Maar soms ook niet. Veel bewoners van verpleeghuizen lijden pijn. Iedere dag weer. Gevolg: ze bewegen minder, vallen sneller, hebben minder eetlust, zijn verdrietig of boos, slapen slecht en worden zelfs depressief. Herkent u zichzelf hierin, of uw naaste? Leest u dan de brochure. Want waarom pijn lijden als er iets aan te doen is? Met of zonder medicijnen."

Bijna altijd iets aan te doen

"Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden moeten dan wel weten dat u, of uw naaste, pijn heeft. En dat is helaas niet altijd zo. Om allerlei redenen. Van 'Ik wil niet zeuren', 'Ik wil niet verslaafd raken aan pijnstillers' tot 'Mensen met dementie voelen vast geen pijn'. In de brochure staat hoe u over pijn kunt vertellen. Of waaraan u kunt merken dat uw naaste pijn heeft. Tevens komt aan bod wat zorgverleners kunnen doen om de pijn te verminderen."
Lees verder in de folder Pijn_lijden? Niet nodig, er is bijna altijd iets te aan te doen. Feiten, fabels en tips over pijn (pdf) 

Meer informatie

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen