Met de slogan 'Ouderen bestaan niet' organiseert The FAKETORY op 17, 18 en 19 oktober het "Festival of Older People" in Utrecht. Het feit dat meer mensen dan ooit in ons land straks 'oudere' zijn, dwingt ons om de beeldvorming rond ouderen te veranderen van 'afgedankt' en 'kostenpost' naar 'altijd van waarde', 'participerend en actief deelnemend aan de samenleving'. Dat is het besef waar dit festival met een congres, muziek, kleinkunst en exposities iedereen bewust van wil maken.

Wat betekent het om ouder te worden?
"De vraag is wat het betekent om ouder te worden", zegt Martijn van Oorschot van The FAKETORY. "Nederland loopt vol met allerlei initiatieven voor zorg en voor zakelijke innovatie om de ouder wordende maatschappij te bedienen. Er wordt alleen een belangrijke vraag vergeten. Daardoor komen er allerlei oplossingen die het probleem erger maken: de beleidsmakers weten wat goed voor is ouderen, en dus moeten alle ouderen verplicht punniken.

"Het debat over de inrichting van onze maatschappij met uiteindelijk 35% van de bevolking boven de 65 kan pas zinvol worden gevoerd als we weten wat het betekent om oud te zijn en daar weten we niet veel van. Wij gaan in Nederland niet goed om met onze ouderen en veel ouderen komen daar onvoldoende tegen in opstand."

Congres
Op het congres zullen deskundigen hun licht laten schijnen over het concept 'Ouderen bestaan niet'. De organisatoren Martijn van Oorschot en Sabya van Elswijk hebben in de afgelopen 10 jaar internationaal wetenschappelijk onderzoek gedaan en zorgen samen met de andere sprekers van het festival voor een wetenschappelijk gefundeerd verhaal.

Het congresprogramma vermeldt inhoudelijke medewerking van onder anderen Anja Machielse (hoogleraar), René ten Bos (filosoof), Hedy d’Ancona (feministe en sociaal wetenschapper), Martijn van Oorschot (antropoloog) en Karin Bruers en Freek de Jonge (cabaretiers) en feministen zoals de 91-jarige Jenny Schneider-van Egten en de 84-jarige mevrouw De Savornin Lohman.

Het congres richt zich op alle professionals die zich bezighouden met ouderen. Zoals mensen die voor gemeenten werken, professionals in zorg en welzijn, adviesbedrijven die deze “markt” bedienen en de gemeentelijke overheid. Dit zijn ongeveer een miljoen mensen in Nederland.

Festival
Er wordt niet alleen gepraat over dit vraagstuk. Dat ouderen niet passen in de vanzelfsprekende categorieën, wordt ook zichtbaar door film, muziek, kleinkunst en beeldende kunst. Er is een filmfestival en een kleinkunstfestival vol dans, ballet, muziek, toneel en theater.

Heel het theater hangt vol met kunst van en/of door ouderen. Het Ramses Shaffy Huis en het Rosa Spier Huis - waar veel oudere kunstenaars met zorg wonen - doen dapper mee. Kunstenaars zoals Peter Klashorst, Aat Veldhoen, Marianne Smits-Kovacs, Loree Oudejans, Ama Kaag en Ronald Merkesteijn tonen hun werk.

Ouderen als gastheer en -vrouw
Het festival wordt gehost door oudere mensen, die gesprekken aangaan, toelichting geven, mensen verbinden en vragen naar hun mening. Zij vragen expliciet naar wat mensen zelf hiermee denken te gaan doen.

Het festival is voor iedereen die geïnteresseerd is in de verandering die een vergrijzende maatschappij met zich meebrengt. Om het festival in brede kringen bekend te maken, werkt de Stichting The Faketory samen met ActiZ, Sociaal Werk Nederland, de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Leiden, de directie Zorg en de directie Welzijn van het ministerie van SZW, en nog een flink aantal andere partijen.

Meer informatie & aanmelden
Een van de organisatoren schreef al eerder blogs op dit platform over haar visie op 'ouderen': 'Ouderen bestaan niet!' en 'Festival of Older People'.

Meer informatie over het festival en het congres is te vinden op www.festivalofolderpeople.nl

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen