Hoe zorgen we ervoor dat roze ouderen zichzelf kunnen zijn in zorginstellingen? Wat is de beeldvorming ten aanzien van seksuele oriëntatie? Kom op donderdag 23 november naar de inspiratiebijenkomst van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen.

Niet veilig genoeg om jezelf te kunnen zijn

Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT of 'roze') ouderen die zorg nodig hebben, zijn vaak ‘onzichtbaar’ voor zorgprofessionals, waaronder ook geestelijk verzorgers, vrijwilligers en cliëntenraadsleden. Veel ‘roze’ ouderen voelen zich dan ook niet welkom of veilig genoeg om zichzelf te kunnen zijn. Deze mensen durven vaak niet openlijk over hun identiteit, hun leven of hun relatie te praten met anderen, ook niet met een geestelijk verzorger. Hoe komt dat? Waarom is de sfeer in hun huis niet veilig genoeg? Hoe kan specifieke aandacht voor LHBT-ouderen bijdragen aan waarde-volle zorg voor deze mensen?

Zie ook de filmserie diversiteit: "Echt geïnteresseerd zijn in de mens" en het filmpje over de diversiteit van cliënten: "Jezelf kunnen zijn".

Programma

Herman Boers, expert LHBT-ouderen en zelfstandig trainer/adviseur, en Christien Begemann, adviseur ZinnigZorgen, bespreken in deze bijeenkomst kenmerkende aspecten van LHBT-ouderen. Zoals leefstijl, levensverhaal, gezondheid, netwerk et cetera. "We gaan ook samen in op onze eigen beeldvorming ten aanzien van seksuele oriëntatie en transgender-zijn. We nemen hierin onze praktijkervaring uit de zorg mee. En we bekijken een aantal specifieke werkvormen die bruikbaar zijn in contact met LHBT-ouderen." 

Je bent welkom op donderdag 23 november 2017 in Woerden van 10.00 - 16.00 uur. Deelnemers krijgen vooraf nog een volledig programma toegestuurd.

Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen

Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen is een samenwerkingsverband van de kernpartners ActiZ, Agora, Humanistisch Verbond, KBO-PCOB, LOC Zeggenschap in zorg, Reliëf, Sociaal Werk Nederland, Vereniging Het Zonnehuis en Vilans. LOC vindt het vanuit haar visie op waarde-volle zorg essentieel dat er in de zorg aandacht is voor de levensvragen, die mensen hebben. Alleen zo kun je achterhalen wat voor iemand echt van belang is in zijn leven. En hoe je daaraan dienstbaar bent met de zorg die je levert.

Workshops en trainingen levensvragen

Het netwerk organiseert via 'de trainingswinkel' themabijeenkomsten, interactieve workshops en trainingen voor beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers. De trainingen worden voor elke organisatie op maat gemaakt. Ervaren trainers staan garant voor deskundige en inspirerende begeleiding. 

Meer weten over levensvragen

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen