Hoe ziet goede jeugdhulp eruit?
Hoe help je jongeren en ouders goed op weg?
Wat werkt daarbij niet?
En, wat betekenen toch die veelbesproken woorden ‘de cliënt centraal stellen’?

6 mensen, 6 verhalen, 6 podcasts
Over deze vragen hebben we onlangs zes mensen geïnterviewd. De geïnterviewden hebben allemaal met jeugdhulp te maken (gehad) en geven vanuit hun perspectief antwoord op deze vragen. Dat heeft geleid tot zes zeer persoonlijke, openhartige en vooral leerzame verhalen die we vanaf dinsdag 19 februari delen in de vorm van zes podcasts. We hopen dat deze verhalen door zoveel mogelijk mensen - die vanuit welke rol dan ook met jeugdhulp te maken hebben - gehoord worden. Van wethouders tot (jeugd)hulpverleners, politici, bestuurders, jongeren en ouders.

Waarom dit project?
Met het vangen en delen van deze praktijkverhalen willen we mensen inspireren en bijdragen aan het gesprek over jeugdhulp: wat gaat er goed? En wat kan er beter? Wat werkt? Wat werkt niet? Met als rode draad: ‘De cliënt centraal stellen’. Dé visie op hoe we tegenwoordig zorg moeten organiseren. Maar wat betekenen die woorden? Hoe ziet dat er in de praktijk uit? En wat vraagt dit van alle betrokkenen?

De gasten (en planning)
In volgorde van verspreiding doen de volgende mensen hun verhaal:

  • Narita Derks. Jonge ervaringsdeskundige en tevens lid van de jongerentaskforce van Augeo. Het gesprek met haar wordt volgende week dinsdag 19 februari als eerste verspreid.
  • Robbin van der Zanden: werkzaam als ervaringsdeskundige bij jeugdhulpaanbieder Oosterpoort. Woensdag 20 februari gedeeld.
  • Oscar Rohde. Vader van drie kinderen en lid van de cliëntenraad Jeugdbescherming Amsterdam. Donderdag 21 februari gedeeld.
  • Riska ter Haar. Hulpverlener bij Het Dagelijks Bestaan. Verspreid vrijdag 22 februari.
  • Marion Welling: zorgvernieuwer en schrijver van het boek Cliënt centraal in de jeugdhulp. Dinsdag 27 februari gedeeld.
  • Marienne Verhoef. Bestuurder van Spirit Jeugdhulp. Woensdag 27 februari gedeeld.

De interviewer
Et van Toorn interviewde deze zes mensen. Et is ervaringsdeskundige, interviewer én eigenaar van het platform Wijzijnspraakmakers. Een online platform waar jongeren hun verhalen delen over hun ervaring met (on)veiligheid. Om van te leren en daarmee bij te dragen aan een veilige jeugd voor ieder kind.
Vanuit zijn rol wist Et als geen ander aan te sluiten bij dit onderwerp en de gasten. Dank aan hem voor de mooie gesprekken die dat opleverde.

Verspreiding podcasts
We vragen aan zoveel mogelijk partijen om volgens bovenstaande planning, de verhalen actief met ons te delen en onder de aandacht te brengen bij de eigen achterban. Van intranet tot website en sociale media. Daar is iedereen volkomen vrij in. De podcasts komen op het Soundcloud-account van LOC Jeugd te staan. Iedere keer dat we een verhaal online zetten, delen we die link vanuit onze kanalen. Maar we zullen de link ook actief per mail naar partijen toesturen.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen