Op 5 september 2018 wordt geschiedenis geschreven. Dan vindt de eerste landelijke bijeenkomst voor mensen met dementie zelf plaats: Het Dementie-Event. Alzheimer Nederland en DAZ organiseren deze dag. 

Mensen met dementie onder elkaar

De voorbereidingscommissie bestaat helemaal uit mensen met dementie die dit event organiseren voor maximaal 300 mensen met dementie. Voor meereizende ‘begeleiders’ wordt een apart site-event op dezelfde plek georganiseerd, zodat de mensen met dementie echt onder elkaar zijn.  

Waarom naar het Dementie-Event gaan?

Eén van de mensen met dementie die naar het Dementie-Event komen, is Peter uit Zeist.

“Ik weet sinds februari 2014 dat ik dementie heb, dus alweer ruim 4 jaar. Ik ken de ziekte goed, want die komt veel voor in mijn familie, vooral aan mijn moeders kant. De oudste zus van mijn moeder werd destijds ‘voor gek verklaard’, omdat men toen niet goed kon vaststellen wat er aan de hand was. Op het Dementie-Event staan mensen met dementie in de hoofdrol, in plaats van dat ze in een achterkamertje worden weggezet. Ik heb daar zelf niet zoveel last van, omdat ik heel open over mijn ziekte ben. Ik zie om mij heen nog te vaak gebeuren, dat mensen onvoldoende over de ziekte weten en niet altijd even handig met ons omgaan.

Er heerst nog een taboe op dementie. Wie kunnen dat beter doorbreken dan mensen met dementie zelf? Ik deel graag ervaringen. Daarvan kan ik leren. Doordat ik niet meer werk, is mijn leven veel simpeler geworden. Ik heb medicatie, waardoor ik het gevoel heb dat de ziekte zich langzamer ontwikkelt. De hele dag op de bank zitten wil ik niet. In contacten met anderen vind ik inspiratie om actief te blijven. Zo geef ik voorlichting op scholen en klus ik regelmatig bij anderen aan hun huis of in de tuin. Deze openheid doet mij veel goed en geeft mij veel steun. Daarom vind ik het leuk en belangrijk om op 5 september naar het Dementie-Event te gaan.”

Programma

Op het programma van het Dementie-Event staat onder andere:
- lezingen van mensen met dementie zelf
- in kleine groepjes het onderlinge gesprek
- optredens (zowel van mensen met dementie, als van Willeke Alberti) 
- een lezing van professor Erik Scherder. 
Ook wordt een manifest/petitie gepresenteerd op deze dag, vanuit het perspectief van mensen met dementie zelf. 

Voor wie

De organisatoren streven ernaar dat deelnemers zoveel mogelijk groepsgewijs komen. Dat is gezellig, vertrouwd en praktisch! Samen in een bus(je) met enkele begeleiders als ‘uitje’ naar het Dementie-Event of met één of meer personenauto’s! De bijeenkomst richt zich vooral op mensen met dementie die nog thuis wonen. Weet jij mensen met dementie met wie je de komst naar het Dementie-Event wilt bespreken? Kijk dan samen met hen naar het wervingsfilmpje (zie ook hieronder) en meld belangstellenden aan. Datum en locatie 

Wanneer? Woensdag 5 september 2018 van 11.00-15.00 uur
Waar?  Radio Kootwijk, op de Veluwe
Kosten? Deelname is gratis!

Meer informatie

Wil je meer weten over het Dementie-Event? Dan kun je terecht op www.alzheimer-nederland.nl/dementie-event. Daar staan meerdere relevante
documenten en is het aanmeldformulier te downloaden.

Dialoogbijeenkomsten Cliëntenraden

Rondom het thema "Vrijheid en veiligheid bij dementie" ontwikkelde LOC samen met Alzheimer Nederland en IDé -Innovatiekring Dementie in zorg een twee uur durende dialoogbijeenkomst. Geïnteresseerden kunnen zelf zo'n bijeenkomst organiseren, bijvoorbeeld cliëntenraden, zorginstellingen, Alzheimer Cafés, gemeenten en wijkteams. De ervaring leert dat deze bijeenkomsten heel inspirerend zijn. Iedereen die te maken heeft met dementie, kan een bijeenkomst bijwonen. Via filmpjes worden praktijkvoorbeelden en mogelijke oplossingen geschetst. Deelnemers gaan onder begeleiding van een gespreksleider met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten of een bijeenkomst organiseren, ga naar: https://vrijheidenveiligheid.nl

 
 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen