In mei presenteren zorgorganisaties de jaarrekening over 2018. Een belangrijk moment voor de organisatie en dus ook voor de cliëntenraad om te kijken hoe de organisatie ervoor staat. In de jaarrekening is af te lezen hoe solide de organisatie is. Of de zorgorganisatie het geld op een goede manier besteedt en of de personele bezetting op orde is. Belangrijke onderwerpen waarover een cliëntenraad heeft mee te denken.

Adviesrecht

Vanuit de Wmcz heeft de cliëntenraad adviesrecht op de jaarrekening (en begroting). Het is daarvoor van belang om tijdig informatie op te vragen bij de bestuurder. Zodat de cliëntenraad een goed advies kan voorbereiden. Ook is het waardevol om dieper in te gaan op wat cijfers vertellen over verloop en ziekte van personeel.

Bij deze en andere vragen is het als cliëntenraad soms prettig om hulp te krijgen. De jaarrekening is soms erg complex en zinnig advies daarop geven vergt kennis en expertise.

Expertpool

Daarom heeft LOC de Expertpool Zorg & Geld opgezet. De Expertpool ondersteunt cliëntenraden bij het begrijpelijk maken van de cijfers in de jaarrekening. Ook biedt de pool ondersteuning bij het formuleren van goede vragen aan bestuurders. De Expertpool doet dit met gedegen kennis over jaarrekeningen en het verhaal áchter de cijfers. Met een ruime ervaring in de bestuurlijke context. Zo ondersteunt de Expertpool cliëntenraden om het adviesrecht op de jaarrekening goed in te vullen. Leden van de Expertpool hebben een financieel-juridische achtergrond en staan u graag ter zijde.

Meer informatie

Kunt u als cliëntenraad hulp gebruiken bij de advisering over de jaarrekening? Wilt u verdieping vinden in uw advisering over thema’s in de jaarrekening? Of wilt u eerst eens verder kennismaken met het aanbod en leden van de Expertpool? Neem dan contact op met vraagbaak@loc.nl of 030-284 32 00 om in contact te komen met leden van de LOC-Expertpool Zorg & Geld.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen