Brainstorms organiseren met kinderen, jongeren, jongvolwassenen, (pleeg)ouders, naasten en (jeugd)professionals. Over hoe het doen en laten van professionals in de jeugdhulp volgens hen succesvol zou kunnen zijn. Dat is waarvoor de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), het JeugdWelzijnsBeraad (JWB) en LOC Zeggenschap in zorg de krachten zijn gaan bundelen. In het kader van het Programma Professionalisering Jeugdhulp en Jeugdbescherming (PPJ&J) zijn al een aantal van deze brainstorms georganiseerd. Met heel enthousiaste deelnemers.

In dit bericht brengen we in beeld wat dat zoal oplevert. Eind augustus/begin september volgen ook brainstorms met kinderen, naasten, pleegouders en jeugdprofessionals.

Creatief brainstormen

Via een creatieve brainstorm worden de deelnemers uitgedaagd om mee te denken, ideeën aan te dragen of hun mening te geven over wat (jeugd)professionals volgens hen doen en zeggen. De brainstorm wordt geleid door een leeftijdsgenoot. En uit de brainstorm komen 5 belangrijke sleutels voor (mogelijk) succes. In dit filmpje leggen Hans en Britt, jongeren die zelf met jeugdhulp te maken hebben, uit hoe dat er aan toe gaat. Ze geven een inkijkje in wat er uit hun brainstorm naar voren kwam:

"Je verplaatsen in, en dus praten met de jongere, in plaats van over de jongere." "Want wij willen graag zelf vertellen waar we mee zitten, en wat er anders kan. Dat hoeft een hulpverlener niet altijd voor ons te beslissen."

"Eén contactpersoon in plaats van heel veel, zodat je een vertrouwensband opbouwt." "We horen teveel van andere jongeren dat ze constant andere voogden of begeleiders hebben. En zo werkt het niet."

En een ander veelbesproken punt was dat hulpverleners jongeren meer informatie kunnen geven over wat er gebeurt als je 18 wordt, en wat er dan verandert in je zorg. Net als dat jongeren met ervaring in de zorg heel goed als ervaringsdeskundige in en met de zorg mee kunnen praten over hoe die georganiseerd is en kan worden. En zo daar zelf ook over kunnen leren.

Fotoverslag

Op de foto's die tijdens deze brainstorm gemaakt zijn, kun je nog meer over de sleutels lezen. Kijk hier voor het uitgebreide fotoverslag. Met pijlen en de nummers 1 tot en met 5 zijn de sleutels op de foto's aangegeven.

Moodboards

Van de kerninzichten, de 'sleutels' tot potentieel succesvol doen en laten van professionals in de jeugdhulp, maken de deelnemers vervolgens 'moodboards'. Collages van knipsels, plaatjes en teksten die de sleutels verder uitleggen. Zie ook deze pagina met fotoverslag van diverse moodboards die ouders die met jeugdhulp te maken hebben (of hebben gehad) maakten.

Cliëntgericht werken

Via het Programma Professionalisering Jeugdhulp & Jeugdbescherming (PJ&J) investeren cliëntenorganisaties, gemeenten, onderwijs, werkgeversorganisaties en beroepsverenigingen in de professionalisering van jeugdhulp en jeugdbescherming.

Binnen de gezamenlijke ontwikkelagenda "Professionalisering" is LOC in samenwerking met andere cliëntenorganisaties aan de slag met het deelproject Cliëntgericht Werken. Centrale vraag: wat betekent cliëntgericht werken voor het kind, de jongere, naasten en hulpverleners? Lees hier meer over het programma.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen