Het rapport 'Jongeren in jeugdhulp over veiligheid' van de Jongerentaskforce Kindermishandeling beschrijft hoe jongeren in de jeugdhulp op dit moment de veiligheid ervaren en welke verbeterpunten zij zien om de veiligheid te vergroten. Het is een onderzoek van, voor en door jongeren en is in samenwerking met het Jeugdwelzijnsberaad tot stand gekomen.

196 jongeren tussen 9 en 23 jaar die in residentiële groepen wonen, werkten mee aan een onderzoek naar veiligheid in de jeugdhulp. Jongeren geven een 7,7 (gemiddeld) als rapportcijfer voor de veiligheid binnen hun instelling. Onderwerpen zoals de veiligheid in de groep en seksualiteit blijken lastig om te bespreken. Jongeren vinden de vertrouwensband tussen jongeren en de groepsleiding een belangrijke factor om je veilig te voelen. Er moet een klik zijn tussen jongere en mentor. Een goede band zorg voor veiligheid en dan is het makkelijker om ongemakkelijke thema's als seksualiteit met elkaar te bespreken. Jongeren willen vaker over veiligheid praten en bijdragen aan oplossingen voor onveilige situaties.

Voorbeeld van aanbevelingen van jongeren over 'bespreken van seksualiteit' in het rapport:

"Jongeren geven begeleiders een keer voorlichting over seks. Dan kunnen begeleiders zelf ervaren hoe ongemakkelijk het is."

Dit rapport is te downloaden

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen