LOC Zeggenschap in zorg heeft de nieuwe bedragen voor was- en broodgeld in Wlz-instellingen berekend. Deze gelden vanaf 1 juli 2016.

Waskosten

De Wlz-instelling betaalt het wassen van beddengoed en linnengoed. De bewoner betaalt het wassen van de kleren (ondergoed en bovengoed). Zijn er extra kosten door aandoening of ziekte? Dan betaalt de zorginstelling deze.

Alleen voor verzorgingshuizen geldt een andere regel als iemand vòòr 1 januari 2009 in het verzorgingshuis is komen wonen. (Dus voor bewoners die na die datum in het verzorgingshuis zijn komen wonen geldt de bóvenstaande regel.) De zorginstelling betaalt het wassen van de kleren (ondergoed en bovengoed). Soms laten bewoners de was niet door de zorginstelling doen. Als zij daar met de zorginstelling afspraken over hebben gemaakt kunnen zij geld terugkrijgen voor het wassen van de bovenkleding. Het bedrag hiervoor is vanaf 1 juli 2016: € 23,18 per maand per persoon* (was tot 1 juli € 23,09).

Kosten broodmaaltijd

De zorginstelling betaalt de broodmaaltijd. Bewoners en zorginstelling kunnen afspreken dat de bewoner zelf voor de broodmaaltijd zorgt. En daarvoor geld van de zorginstelling krijgt. Dat mag alleen:

 • als de bewoner daarmee instemt;

 • als de zorg daarmee goed blijft.

Tot 2009 berekende de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de bedragen voor broodgeld. Vanaf 2010 berekent de NZa dit bedrag niet meer. Daarom heeft LOC een richtbedrag berekend van € 61,79 per maand per persoon* (tot 1 juli was dit € 61,56).

* LOC heeft deze bedragen berekend zoals de NZa dat eerder deed. Namelijk: aanpassing met prijsindexcijfer particuliere consumptie 2016, die ingaat op 1 juli 2016. Het definitieve indexcijfer is voor 2015: 0,38 %.

Vraagbaak

LOC ontvangt regelmatig vragen over specifieke situaties omtrent was- en broodkosten. Bijvoorbeeld via dit sociaal platform. Die hebben we gebundeld en zijn te vinden op deze verzamelpagina was- en broodkosten. Heb je een vraag en staat het antwoord er nog niet bij? Stel je vraag door:

 • Een reactie onderaan een van de pagina's over dit onderwerp. Zo doe je een beroep op het hele LOC-netwerk. LOC-professionals reageren hier ook.
 • Zelf een gesprek te starten op dit platform. Daarvoor heb je een profiel nodig, dat je hier eenvoudig kunt maken.
 • Contact op te nemen met de LOC-Vraagbaak via dit formulier, per email: vraagbaak@loc.nl, of telefonisch: 030 284 3200.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

 • Vraag: Wat is de vergoeding voor cliënten die zelf het beddengoed en linnengoed wassen?

  Antwoord van Tiske Boonstra (LOC):
  Er is geen richtlijn of vergoedings-standaard voor zelf wassen van linnen en beddengoed. Het is niet gebruikelijk, zien we in het land, dat hier een vergoeding voor wordt gegeven. Natuurlijk zou iedere organisatie samen met de clientenraad (verzwaard advies) kunnen onderzoeken of er een passende regeling getroffen kan worden. Het Nibud heeft de kosten van wassen uiteen gezet. via deze link loc.nl/blogs/hoe-zit-het-nou-met-die-waskosten vindt u dat rapport. Wellicht geeft dat houvast voor een mogelijk gesprek.

  Tiske Boonstra
  Een netwerk van mensen die betrokken zijn bij 'waarde-volle zorg', zodat mensen die zorg nodig hebben een waarde-vol leven kunnen leiden.
 • G. Kruidenier zei:

  Vraag: alle was, zowel beddengoed als kleding wordt door de familie gewassen. Mijn ouders, en nu mijn moeder woont in het verzorgingstehuis na 1-1-2009. De zin: "Soms laten bewoners de was niet door de zorginstelling doen. Als zij daar met de zorginstelling afspraken over hebben gemaakt kunnen zij geld terugkrijgen voor het wassen van de bovenkleding. Het bedrag hiervoor is vanaf 1 juli 2016: € 23,18 per maand per persoon* (was tot 1 juli € 23,09)." 
  Is dit van toepassing op de geschetste situatie? 
  Dank voor het antwoord.
  @G. Kruidenier, 
  Nee dat is niet van toepassing. Wanneer uw moeder na 2009 in huis is komen wonen, betaald zijn zelf de kosten voor het wassen van de kleding. De zorgorganisatie draagt de kosten voor het wassen van het platgoed. Ervan uitgaande dat uw moeder in een verpleeg/verzorgingshuis woont, heeft zij mogelijk wel recht op een teruggaaf voor het zelf (familie) wassen van platgoed. Daar moeten wel vooraf afspraken over gemaakt zijn, dan wel een gesprek over gevoerd worden. De clientenraad van uw zorgorganisatie heeft verzwaard adviesrecht op dit onderwerp en kan bijstaan de "waskostenregeling" passend op te stellen en beschikbaar te maken voor alle clienten/familie.
 • Beste Piet Kruizinga,

  Wanneer de zorgorganisatie het ondergoed wast, betaald de bewoner/client daarvoor een bedrag aan de organisatie. Daar is geen vergoeding voor. De client is zelf verantwoordelijk voor de kosten van het wassen van de kleding, of dat nou zelf of door de organisatie gebeurd.Geeft dat antwoord op uw vraag?

  Pietkruizinga zei:

  En wat als ook het ondergoed wordt gewassen?

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen