Deze nieuwe bedragen voor was- en broodgeld gelden vanaf 1 januari 2018. Op veler verzoek laten we de nieuwe bedragen voortaan per 1 januari in plaats van 1 juli ingaan.

Waskosten

De Wlz-instelling betaalt het wassen van beddengoed en linnengoed. De bewoner betaalt het wassen van de kleren (ondergoed en bovengoed). Zijn er extra kosten door aandoening of ziekte? Dan betaalt de zorginstelling deze.

Alleen voor verzorgingshuizen geldt een andere regel als iemand vòòr 1 januari 2009 in het verzorgingshuis is komen wonen. (Dus voor bewoners die na die datum in het verzorgingshuis zijn komen wonen geldt de bóvenstaande regel.) De zorginstelling betaalt het wassen van de kleren (ondergoed en bovengoed).

Soms laten bewoners de was niet door de zorginstelling doen. Als zij daar met de zorginstelling afspraken over hebben gemaakt kunnen zij geld terugkrijgen voor het wassen van de bovenkleding. Het bedrag hiervoor is vanaf 1 januari 2018: € 23,61 per maand per persoon* (was € 23,18). 

Kosten broodmaaltijd

De zorginstelling betaalt de broodmaaltijd. Bewoners en zorginstelling kunnen afspreken dat de bewoner zelf voor de broodmaaltijd zorgt. En daarvoor geld van de zorginstelling krijgt. Dat mag alleen:

  • als de bewoner daarmee instemt;
  • als de zorg daarmee goed blijft.

Tot 2009 berekende de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de bedragen voor broodgeld. Vanaf 2010 berekent de NZa dit bedrag niet meer. Daarom heeft LOC een richtbedrag berekend van € 62,95 per maand per persoon* (was € 61,79).

* LOC heeft deze bedragen berekend zoals de NZa dat eerder deed. Namelijk: aanpassing met prijsindexcijfer particuliere consumptie 2017. Het definitieve indexcijfer is voor 2017: 1,87 %.

Vraagbaak

LOC ontvangt regelmatig vragen over specifieke situaties omtrent was- en broodkosten. Bijvoorbeeld via dit sociaal platform. Die hebben we gebundeld en zijn te vinden op deze verzamelpagina was- en broodkosten. Heb je een vraag en staat het antwoord er nog niet bij? Stel je vraag door:

  • Een reactie onderaan een van de pagina's over dit onderwerp. Zo doe je een beroep op het hele LOC-netwerk. LOC-professionals reageren hier ook.
  • Zelf een gesprek te starten op dit platform. Daarvoor heb je een profiel nodig, dat je hier eenvoudig kunt maken.
  • Contact op te nemen met de LOC-Vraagbaak via dit formulier, per email: vraagbaak@loc.nl, of telefonisch: 030 284 3200.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen