LOC is mede-ondertekenaar van een brief aan de Tweede Kamer waarin cliëntenorganisaties aangeven zich grote zorgen te maken over een wetswijzigingsvoorstel die resultaatafspraken in de zorg laat bestaan.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid Welzijn en Sport staat op het punt om in een brief naar de Tweede Kamer een wetswijziging aan te kondigen. Het gaat over resultaatgericht indiceren in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wetswijziging laat resultaatafspraken in de zorg bestaan.

Vast aantal uren

De Wmo regelt de zorg en ondersteuning voor mensen die hiervoor op de gemeente zijn aangewezen. Deze ondersteuning stelt hen in staat om hun leven zo zelfstandig mogelijk in te richten. De wet legt vast dat de mensen die hiervan afhankelijk zijn, recht hebben op een heldere indicatie in uren. Voor het ‘schoon en leefbaar’ houden van een huis  kan de gemeente bijvoorbeeld drie of vier uur toewijzen.

Resultaatgericht indiceren

Sommige gemeenten wijken hiervan af en werken met resultaatafspraken. Dit resultaatgericht indiceren gaat niet uit van een vast aantal uren voor een zorgverlening, maar van het eindresultaat. Mensen hebben allemaal recht op een ‘schoon en leefbaar’ huis, maar voor het ene huis kost dit meer tijd dan voor het andere.

Verkapt bezuinigen

Dat is op zich een goed uitgangspunt, omdat mensen en hun leefsituatie verschillen. In de praktijk pakt het echter heel anders uit. Gemeenten gebruiken het resultaatgericht indiceren als verkapte bezuinigingsmaatregel. Zij sturen aan op minder uren zorg en ondersteuning omdat dit de kosten voor hen verlaagt. Het ondergraaft de rechtspositie van mensen. Op deze manier krijgt men niet de ondersteuning die nodig is om thuis te kunnen blijven wonen en zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven te behouden. Daarom is het in het huidige systeem niet mogelijk en onwenselijk om op resultaten te indiceren. En zullen we dus uit moeten blijven gaan van indicaties in uren.

Zorgen

LOC is mede-ondertekenaar van een brief aan de Tweede Kamer waarin de gezamenlijke cliëntenorganisaties aangeven dat wij ons grote zorgen maken over de wetswijziging die de minister voorstelt. Wij delen hierin gezamenlijk onze bovenstaande zorgen met de Tweede Kamer. En wijzen de Kamerleden erop dat de huidige wetgeving flexibiliteit biedt aan gemeenten en mensen om in samenspraak tot meer persoonsgebonden afspraken te komen.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen