Het Zilveren Kruis is op een aantal plaatsen gestart met de pilot wijkverpleging. De proef maakt dat er in verschillende wijken in onder meer Utrecht en Zwolle één hoofdaanbieder van zorg is.

Daardoor bestaat de kans dat cliënten niet meer zelf hun wijkverpleegkundige kunnen kiezen. Of niet naar de gespecialiseerde verpleegkundige (zoals wondzorg en dementiezorg) kunnen gaan, die de huisarts adviseert.

LOC heeft nu een meldpunt geopend, waar iedereen zijn ervaringen met de pilot kwijt kan. De bedoeling is dat we zo steeds na kunnen gaan of de ervaringen aanleiding zijn om actie te ondernemen.

Acties tegen de pilot

Samen met cliënten, cliëntenraden en talloze andere organisaties heeft LOC zich sinds de bekendmaking tegen de pilot gekeerd. Vanuit de visie dat mensen zeggenschap moeten houden over de zorg die zij krijgen. Met de Utrechtse zorgaanbieder Careyn werd een procedure aangespannen tegen Zilveren Kruis.

Er werd een brief aan 'Den Haag' geschreven. En tot 1 januari was er een serviceloket waar LOC verzekerden van Zilveren Kruis informeerde over de pilot. En over hun mogelijkheden om over te stappen naar een andere verzekeraar. Want op die manier konden zij ervoor zorgen dat ze de zorg die ze nu hebben ook houden.

Verdere actie

Tot nu toe heeft Zilveren Kruis aangegeven door te willen gaan met de uitvoering van de pilot. Daarom start LOC nu een meldpunt. Een plek waar iedereen die te maken heeft met de pilot ervaringen kan melden. LOC kan dan op basis van die meldingen nagaan of er verdere actie nodig is. Meer informatie over de opzet van de pilot leest u hier.

Het meldpunt is hier te vinden. Evenals meer informatie daarover.
Ervaringen melden kan op verschillende manieren:

  • Wie liever niet publiekelijk ervaringen deelt, kan rechtstreeks contact opnemen met LOC. Dat kan hier.
  • Wie graag wil dat anderen de melding ook kunnen lezen, kan zijn melding achterlaten op dit Sociaal Platform. Klik daarvoor hier.

Voor alle meldingen geldt dat die ook anoniem kunnen worden gedaan.

Alle publieke meldingen zijn op dit sociale platform te bekijken. Ga daarvoor naar dit overzicht.
LOC gaat op basis van de meldingen steeds na of en welke actie er verder nodig is. We houden u daarvan via de LOC-media op de hoogte.
Alvast hartelijk dank voor de genomen moeite!

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen