Er valt nog veel te doen aan het op een goede manier betrekken van naasten bij de zorg en het welzijn van mensen die in het verpleeghuis wonen. Samen met bureau Publicarea werken we daarom in het project 'Cliënten Vertegenwoordigen'. Het gaat erover hoe je het bondgenootschap tussen naasten en de zorgorganisatie centraal stelt.

Het uitgangspunt is dus niet dat je naasten betrekt, omdat dat gezien de bezuinigingen efficiënt is. Maar het gaat om kijken naar hoe beiden vanuit hun eigen rol zo passend mogelijk kunnen bijdragen aan het leven van een cliënt en de zorg die deze nodig heeft.

Brede betrokkenheid

Dat betekent vaak dat betrokkenheid van naasten veel breder is dan ondersteunen bij de zorg. Het gaat juist ook om het doen van de leuke dingen. Zoals je die altijd al deed of die je nu graag doet: eten met een kleinzoon, geschoren worden door een echtgenote of op pad gaan met een buurvrouw.

Als je dat goed weet te organiseren dan zijn zowel de cliënt, als de naasten die hem dierbaar zijn als de zorgorganisatie optimaal geholpen. Want als naasten worden ingezet uit puur economische redenen, dan wordt hun werkelijke waarde voor een dierbare niet erkend.
Zorgmedewerkers kunnen het ook als een 'bedreiging' ervaren als hun werk door naasten moet worden overgenomen, zodat er bezuinigd kan worden.

Tevreden cliënten

Maar als naasten en medewerkers elk vanuit hun eigen authentieke rol kunnen bijdragen aan wat voor de cliënt belangrijk en van waarde is, dan is dat voor cliënten optimaal. En tevreden cliënten zijn de reden van bestaan van zorgorganisaties. Bovendien is al vaker aangetoond dat werkelijke aandacht voor wat cliënten nodig hebben, ervoor zorgt dat zij gedurende een dag minder een beroep hoeven doen op zorg.

Lees meer over het project 'Cliënten Vertegenwoordigen' op de website www.beteroud.nl.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen