Loc Zeggenschap in zorg stuurde eind januari samen met de LVGO (Landelijke Vereniging van Gemeenschappelijk wonen van Ouderen) een brief over gemeenschappelijk wonen naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De LVGO is een spreekbuis en ontwikkelaar van en voor 350 woongemeenschappen in Nederland. LOC bundelt en stimuleert woonzorginitiatieven. LOC en LVGO zien gemeenschappelijk wonen als mogelijkheid voor ouderen om langer zelfstandig te wonen.

Pact voor de ouderenzorg

Langer zelfstandig wonen voor ouderen is een van de opgaves die het ministerie van VWS beschrijft in het pact voor de ouderenzorg. Het idee achter het pact is het toekomstbestendig maken van zorg en welzijn voor ouderen.

Manifest ‘Samen leven, gemeenschappelijk wonen’

Zowel LVGO als LOC ondertekenden met een aantal andere organisaties in november 2017 het manifest 'Samen leven, gemeenschappelijk wonen'. Dit naar aanleiding van zorgen over de situatie van ouderen in de nabije toekomst, bij ongewijzigd beleid. De afbouw van verzorgingshuizen heeft problemen tot gevolg voor ouderen en mensen met beperkingen die thuis wonen en geen mogelijkheden hebben om alleen een goed bestaan op te bouwen. Met name in de oudere wijken is sprake van vereenzaming van oudere alleenstaanden. In het manifest staan tien punten die van belang zijn om gemeenschappelijk wonen, al dan niet met zorg, toegankelijk te maken voor iedereen. 

Woongemeenschappen

Woongemeenschappen in alle soorten en maten (voor senioren, meergeneratie, moderne woningen met zorg) bieden een vorm van zelfstandig en tegelijk ook samen-redzaam wonen. Deze manier van leven gaat eenzaamheid tegen en beschermt senioren tegen langzame sociale en mentale aftakeling. Samen wonen met zelfbeheer houdt mensen redzaam, ze blijven langer gezond en er is meer welbevinden. Dit geeft veiligheid, bevordert onderlinge steun en het samen-redzaam zijn, en gaat eenzaamheid tegen. Jongeren en ouderen en mensen met beperkingen kunnen van betekenis zijn voor elkaar en in de buurt. De samenleving heeft hier maatschappelijk belang bij.

Randvoorwaarden

Het ontbreekt nu echter aan goede randvoorwaarden om woongemeenschappen mogelijk te maken. LOC en LVGO verzoeken in de brief aan het ministerie VWS om met beide organisaties het manifest te bespreken en te bekijken hoe zij vanuit hun eigen rol aan het pact kunnen bijdragen.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

  • Len Valkenburg zei:

    Het is jammer dat de ouderen het manifest naar zich toe trekken. Het minifest was opgesteld voor een bredere doelgroep waarbij ook vereenzaming enz. dreigt en nood hebben aan passende huisvesting. Ik denk dan vooral aan de groep mensen met psychische aandoeningen zoals autisme.
Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen