Enkele maanden geleden gaf de teller van het LOC sociaal platform de 1000 aan. Deze mijlpaal wilde LOC graag vieren. We zochten uit dat de 1000e deelnemer Liesbeth Buter was en namen contact met haar op. Met een boeket bloemen en gebak bezochten we Liesbeth en vroegen haar naar de reden om zich aan te melden bij het platform.

Liesbeth vertelt dat ze een vrouw met een missie is. “Ik zet me in om het taboe op psychose te doorbreken. Ik wil graag dat ik erover mag praten. Mensen vallen vaak stil wanneer je er iets over vertelt en je voelt dan dat ze het vreemd vinden dat je zegt dat je een psychose hebt gehad. Mensen weten gewoonweg niet hoe te reageren of ze nemen je niet meer serieus.”

Enthousiast

Liesbeth werd deelnemer van het LOC-Sociaal Platform nadat ze op internet las over de oproep van LOC voor een maatschappelijk debat over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). “Ik ben heel enthousiast over de insteek van LOC dat de zorg oog moet hebben voor de mens achter de ziekte of aandoening. Nadat ik in 2001 ziek werd, duurde het vijf jaar voordat de psychiatrie een goede behandeling voor mij vond. Dat was voor mij en voor mijn gezin niet gemakkelijk. Een thuiszorgmedewerker in mijn woonplaats maakte in die tijd het verschil. Zij zag mij vooral als mens met ook een psychose. Zij ging achter mij staan en had aandacht voor wat voor mij belangrijk was.”  

Sinds ze in 2008 weer herstelde van de psychose, verdiept Liesbeth zich in de ggz en denkt na over wat er beter zou kunnen. Door haar jarenlange ervaring in het onderwijs kwam ze op het idee om gastlessen te gaan geven over psychose. “Ik heb Psychose Praat opgericht. Organisaties kunnen mij als gastspreker uitnodigen. Ik vertel over mijn ervaringen en mensen kunnen aan mij vragen stellen. Daarmee stem ik mensen tot nadenken en kweek meer begrip. 

Vriendschap

Het is zo belangrijk dat mensen je hun vriendschap blijven aanbieden in zo’n periode van je leven. Dat ze op bezoek blijven komen voor een kopje koffie, je accepteren zoals je bent, met je meeleven. Ik had gelukkig enkele mensen om me heen die me vroegen hoe ze mij en mijn gezin nodig tot steun konden zijn. Een vriendin nam me af en toe mee naar eenvoudige activiteiten, ook als ik niet meteen enthousiast reageerde. Dat alles heeft me er doorheen geholpen. Een aanrader is het filmpje op internet met tien tips over Hoe kun je omgaan met iemand die psychotisch is?”

Liesbeth spreekt zich verder nog uit over LOC en de mogelijkheden om via internet netwerkcontacten te leggen. “Het steunt me om op het platform te lezen dat LOC zich inzet voor dezelfde veranderingen in de ggz als waar ik op hoop. Ik heb de reacties van andere mensen gelezen en zelf ook een keer gereageerd. Ik hoop dat mensen mij ook via internet weten te vinden en reageren op mij. Dat ik begrip en meer gelegenheid krijg om mijn verhaal te vertellen.”

Meer informatie

LOC bestaat uit een netwerk van bij welzijn, wonen en zorg betrokken mensen die willen dat elk mens een waardevol leven kan leiden. Ook als je zorg nodig hebt. Om dit te bereiken, werkt LOC actief samen met alle betrokkenen, ondersteunt regionale initiatieven en organiseert talrijke bijeenkomsten en workshops in het hele land. LOC publiceert regelmatig actuele brochures en geeft vier keer per jaar het tijdschrift Zeggenschap & Zorg en wekelijks een digitale nieuwsbrief uit.

Het Sociale Platform van LOC biedt betrokkenen de mogelijkheid om via internet met elkaar te communiceren. Je kunt als deelnemer reageren op berichten, vragen stellen, een blog of vlog plaatsen, een gesprek beginnen of een oproep doen. Daarnaast staat op het Platform veel informatie over actuele activiteiten van LOC en over ontwikkelingen rondom waardevolle zorg en medezeggenschap. Wil je weten wie er deelneemt aan het Platform of ook lid worden, bekijk dan de LOC deelnemerspagina...

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen