LOC Zeggenschap in zorg heeft leden van de Tweede Kamer een brief gestuurd over het debat 'Kindermishandeling en geweld in afhankelijkheidsrelaties'. Dit debat vindt vandaag (9 februari) plaats in het gebouw van de Tweede Kamer. Deze brief is samen met de Cliëntentafel van LOC opgesteld. In de brief roept LOC onder meer op om de meldcode kindermishandeling niet verder aan te scherpen, om ouders en hulpverleners samen ruimte voor een oplossing te geven. 

In januari opperde staatssecretaris Van Rijn om de meldcode kindermishandeling minder vrijblijvend te maken door een 'registratievereiste' in te voeren. Dit betekent dat elke professional die een vermoeden van kindermishandeling heeft, verplicht wordt om een registratie te maken. Een organisatie als Veilig Thuis kan deze registratie inzien en eventueel een onderzoek opstarten. Feitelijk komt dit neer op een verkapte meldplicht. LOC is hier altijd tegen geweest. Overleg tussen ouders, kinderen en hulpverleners moet de eerste stap zijn. Om vervolgens met laagdrempelige hulp naar een oplossing te zoeken.

Daarnaast is LOC bezorgd over de regionale Veilig Thuis-organisaties. Er zijn veel wachtlijsten en er is niet altijd voldoende personeel beschikbaar. Gemeenten kopen elk jaar een hoeveelheid te behandelen meldingen in, maar deze is niet altijd voldoende. Ook ervaren gebruikers de landelijke website van Veilig Thuis als gebruiksonvriendelijk. Zo ontbreekt er een noodknop, die voorheen gebruikt werd wanneer een bezoeker snel van de website moest verdwijnen. Kleine, maar belangrijke zaken voor mensen in een kwetsbare situatie. 

Niet alle vormen van huiselijk geweld en mishandeling zijn even zichtbaar. Zo heeft LOC gevraagd om meer bewustwording bij mishandeling in de ouderenzorg, waar mensen afhankelijk zijn van naasten en zorgverleners. En roepen we op om scherp te blijven kijken naar de inkoop van mannenopvang in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Mannen die te maken hebben met geweld in afhankelijkheidsrelaties zijn vaak een onderbelichte groep. Maar dit betekent niet dat zij vergeten mogen worden. Maatschappelijke opvang voor hen moet dan ook behouden blijven. 

Wilt u de brief aan de Tweede Kamer helemaal lezen? Dat kan hier.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen