Donderdag 15 november wordt de behandeling van de Wmcz 2018 vervolgd. Veel politieke partijen houden zich met dit wetsontwerp bezig. En hebben verschillende amendementen ingediend waarmee zij de wet willen veranderen. LOC is intensief bij dit proces betrokken.
 
Medezeggenschap lokaal organiseren
In eerdere berichtgeving heeft LOC zich continu uitgesproken voor de positie van lokale cliëntenraden. De Tweede Kamer lijkt hierin mee te gaan. Langzaam tekent zich een meerderheid af voor een amendement van het CDA en de ChristenUnie. Dit amendement herintroduceert het ‘Ja, tenzij…’-principe. Dat betekent dat er een cliëntenraad op locatie is, tenzij men besluit dat dit niet nodig is. Of dat een andere vorm van (mede)zeggenschap passender is. LOC is erg blij met dit amendement en hoopt dat een meerderheid van de Kamerleden hiermee instemt.

 

Ambulante zorg? Minder medezeggenschap
De positie van ambulante medezeggenschap staat echter onder druk. De SGP heeft een amendement ingediend waarmee alle ambulante zorg pas een cliëntenraad instelt wanneer zij meer dan 25 zorgmedewerkers heeft. In de huidige situatie zijn dat 10 medewerkers. Daarnaast wil de SGP verschillende vormen van zorg – zoals psychologen, huisartsen en ambulancezorg – ook onder de grens van 25 zorgmedewerkers laten vallen.
 
LOC is tegen elke verhoging van een personeelsgrens in de Wmcz 2018. Het creëert een onderscheid tussen verschillende vormen van zorg. En zorgt voor meer administratieve lasten. Binnen één instelling kunnen verschillende medezeggenschapsregimes en personeelsgrenzen gaan gelden. Bestuurders, medewerkers en cliënten(raden) moeten daar in de praktijk allemaal rekening mee houden.
 
Daarnaast draagt een complexe wet niet bij aan het uiteindelijke doel van medezeggenschap: het realiseren van waarde-volle zorg voor mensen. De Wmcz 2018 moet zo min mogelijk belemmeringen bevatten om medezeggenschap te stimuleren. Dankzij een sterke lobby van belangengroepen lijkt dit nu wel werkelijkheid te worden.
 
Inspraak in alle vormen van zorg
Als de personeelsgrens van 25 personen voor ambulante zorg in de Wmcz komt, moet inspraak wél mogelijk worden. Op dit moment regelt de Wmcz 2018 dat alleen instellingen voor langdurende zorg inspraak moeten faciliteren. Dat is zeker belangrijk. Maar in de kortdurende zorg moet ook inspraak mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat de inspraak voor de gehele zorg gaat gelden. Artikel 2 kan met een simpele ingreep gewijzigd worden. LOC heeft Kamerleden hiertoe eerder opgeroepen. En wij hopen dat de Kamer morgen besluit om inspraak voor alle vormen van zorg te regelen.
 
LOC is morgen aanwezig bij het debat over de Wmcz 2018. We schrijven een live-verslag via Twitter. Dat is te volgen via het twitteraccount @LOC Zeggenschap.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen