In het e-magazine GGZtotaal wordt dieper ingegaan op de beelden die er ontstaan over 'verwarde mensen' onder meer door hoe zij in de media worden belicht.

Auteur Jannet Appelo legt uit hoe allerlei instanties (media, politie, kennisinstituten en zorgorganisaties) verschillende dingen bedoelen als ze het hebben over 'mensen die in de war zijn'. We hanteren de term 'verward' zonder dat we weten waar we het nou precies over hebben.

Onwerkelijke beelden

Het is dan misschien een term die we 'handig' vinden, omdat het lijkt alsof we daardoor begrijpen waar het over gaat. Maar wie het artikel leest, ziet dat de verwarring er alleen maar groter door wordt. En door de media-aandacht die er nu is, gaat die term ook een heel eigen leven leiden. Er ontstaan zo beelden van mensen die zorg uit de GGZ ontvangen, die niets meer te maken hebben met wie zij als mens werkelijk zijn.

Ervaringsdeskundigen

In het e-magazine GGZtotaal komen ook mensen aan het woord, die 'verward' zijn geweest. Of van wie gezegd is dat ze 'verward' waren. Zij vertellen hoe zij daar zelf tegenaan kijken. En wat er in hun leven werkelijk aan de hand was. Er ontstaat dan een heel ander beeld, dan we in de media lezen. De verhalen geven weer hoe media-aandacht stigmatisering in de hand werkt en leidt tot ontmenselijking.

LOC wijdde ook al eens een themanummer van haar tijdschrift 'Zorg & Zeggenschap' aan dit soort verkeerde beeldvorming. Artikelen uit dat nummer zijn hier te lezen.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen