De methode Adviesvangers van LOC Zeggenschap in Zorg en Kuseema staat op het Participatiekompas. Dat is een website die de weg wijst naar kennis en praktijkervaringen over patiënten- en cliëntenparticipatie in onderzoek, beleid en kwaliteit van zorg. 

Adviesvangers

Bij vragen of problemen van cliënten zoeken organisaties steeds vaker naar manieren om cliënten te betrekken bij het zoeken naar oplossingen. Om dit op een creatieve en laagdrempelige manier te doen, ontwikkelden LOC Zeggenschap in Zorg en Kuseema de methode Adviesvangers. 

Adviesvangers zijn getrainde ervaringsdeskundigen die via een brainstormsessie ideeën ophalen uit de doelgroep waar ze ook zelf toe behoren. Jongeren voor jongeren, ouderen voor ouderen etc. Zie ook de uitgebreide beschrijving van de methode Adviesvangers op het Participatiekompas.

Bijvoorbeeld, de gemeente Doetinchem gebruikte de methode om ideeën op te halen voor sociaal werkers in de gemeente. Sociaal werkers kunnen met deze ideeën hun werkwijze beter aansluiten op de behoefte van de burgers in die gemeente. Zie: Adviesvangers aan het werk in Doetinchem.

Participatiecompas

Het Participatiekompas bestaat sinds 2014 en richt zich op alle partijen waar participatie aan de orde is:

  • (vertegenwoordigers van) patiënten of cliënten, of hun organisaties
  • onderzoekers die het perspectief van de patiënt bij het onderzoek willen betrekken
  • zorgverleners of beleidsmedewerkers die samen met de patiënt of cliënt werken aan verbetering van de kwaliteit van zorg

Naast publicaties, methoden en tools biedt het Participatiekompas ook praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen

Meer informatie over Adviesvangers

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen