De najaarseditie van LOC tijdschrift Zorg & Zeggenschap 2018 is uit! In dit nieuwsbericht informeren we u over de inhoud daarvan. LOC communiceert met allerlei digitale mogelijkheden zoals een elektronische nieuwsbrief, websites en digitale brochures. Daarnaast behouden we de vertrouwde papieren uitgaven van Zorg & Zeggenschap. Abonnees en LOC-leden ontvangen het gedrukte tijdschrift een dezer dagen in de brievenbus. 

Achtergrond en diepgang

Een tijdschrift is heel geschikt voor achtergrond en diepgang. Voor verhalen over actuele ontwikkelingen in de zorg. En over interessante mensen, die vertellen waarmee zij  bezig zijn. In dit herfstnummer komt dat allebei voor. In het hart een extra dik katern over de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Omdat de beweging steeds meer in het leven van mensen betekent en meer invloed krijgt.

In dit nummer

Lees via de linkjes hieronder direct een aantal digitale artikelen uit Zorg & Zeggenschap. LOC-leden en abonnees kunnen het hele tijdschrift downloaden onderaan deze pagina.

  • In de week van 1 oktober as. staat het vervolg van het debat over de Wmcz 2018 geagendeerd bij de Tweede Kamer. Lees waar het debat zich op toespitst: Nieuwe medezeggenschapswet bij Tweede Kamer. Wel of geen lokale zeggenschap? 
  • In de rubriek Vraagbaak gaat het over het opzetten van een cliëntenraad in de thuiszorg.
  • Het programma Sociaal Werk Versterkt gaat over vakmanschap bij sociaal werkers. Inge van Dommelen, vertegenwoordiger van LOC in dit programma, vertelt wat haar werk inhoudt en wat haar drijft: Cliëntgedreven werken: "Betrek cliënten en burgers"  
  • Twee boeiende interviews: Mimou Grootswagers van de onderneming MensENwerk vertelt over waarde-vol participeren en Anne Goossensen, hoogleraar Zorgethiek, gaat in op nieuwe manieren om kwaliteit in de zorg te meten. 
  • Het LOC Adviesforum geeft gevraagd en ongevraagd advies aan LOC. Sinds het voorjaar is Annette Straver voorzitter van dit forum en ze beantwoordde hierover zeven vragen: "Eigen regie is het sleutelwoord" 
  • Rubriek Cliënt-en-raad: een mooi dubbelinterview met cliëntenraadslid Jeffrey de Laaf van de Stichting Jeugdteams Zuid-Holland-Zuid en Lut Leijs, cliëntenraadondersteuner. 
  • Lees in een notedop de ontwikkelingen rondom de beweging Radicale Vernieuwing in het artikel: Radicale Vernieuwing inspireert zorgsectoren: Mensen en waarden centraal. Voor meer artikelen over Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg zie het katern hieronder.
  • LOC hoort veel verhalen van ervaringsdeskundigen in de ggz en wil tot een vernieuwingsbeweging komen in deze sector. Lees erover in het artikel: Maatschappelijk debat geestelijke gezondheidszorg: Waarde-volle zorg nodig

Katern Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg

In het hart van dit nummer presenteren we een extra uitgebreid katern 'Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg: Van regels naar relaties' (pdf). Radicale Vernieuwing is een groeiende beweging. Lees in het katern hoe in de afgelopen maanden deelnemers aan Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg een netwerk van ondersteunende diensten realiseerden. En over welke belemmerende regels organisaties ervaringen uitwisselden tijdens een grote bijeenkomst. In het katern staat ook welke vervolgstappen nodig zijn voor de toekomst van deze beweging.
(Zie ook het katern via Issuu hieronder.)  

 

 

Veel leesplezier gewenst!

 Op de hoogte blijven

Via onze gratis wekelijkse e-mail nieuwsbrief blijft u op de hoogte over actuele ontwikkelingen rondom waarde-volle zorg en medezeggenschap en activiteiten van LOC. Wie minder vaak de nieuwsbrief wil ontvangen kan zich ook gratis abonneren op de maandelijkse e-mail nieuwsbrief. Bovendien is er een aparte LOC Jeugd e-mail nieuwsbrief (periodiek).

In de inspiratiegids voor cursussen en trainingen van LOC staat een overzicht van de vaak op maat aangeboden opleidingen van LOC voor cliëntenraden en ondersteuners. 

LOC biedt veel gratis opleidingen aan voor cliëntenraadsleden zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. In het najaar van 2018 biedt LOC weer op verschillende locaties in het hele land workshops aan over medezeggenschap en de rol van cliëntenraden

Zorg & Zeggenschap downloaden

LOC-leden en losse abonnees kunnen het tijdschrift ook meteen downloaden. Daarvoor heb je een profiel nodig voor dit sociaal platform en dien je daarmee inlogd te zijn.*
Ben je ingelogd: download dan het hele tijdschrift.

Ben je wel lid van LOC, maar heb je nog geen inlogmogelijkheid?
Een profiel aanmaken aanmaken kan in een paar stappen en leggen we uit via een filmpje. Of lees eerst meer informatie over het platform.

* Je inlog is gekoppeld aan de leden-publicatiespagina. Bij het maken van je profiel kun je aangeven dat je lid of abonnee bent. LOC zorgt er dan automatisch voor dat je via je inlog het tijdschrift kunt downloaden. Heb je nog niet aangegeven dat je lid of abonnee bent, stuur dan graag even een e-mail naar abonnees@loc.nl. Met daarin het e-mailadres dat gekoppeld is aan je profiel, de naam van de cliëntenraad, de plaatsnaam en de locatie van de zorginstelling. Dan koppelt LOC je profiel aan je lidmaatschap/abonnement.

Eerdere edities & abonnementen

Ga naar eerdere edities van "Zorg & Zeggenschap".

Een abonnement kost € 50,- per jaar. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. Neem hiervoor contact op met LOC Zeggenschap in zorg tel. (030) 284 32 00 of e-mail: abonnees@loc.nl. Zorg & Zeggenschap verschijnt ook op (daisy-)cd; hiervoor gelden dezelfde voorwaarden en kosten als voor een (extra) abonnement.

Meer over Radicale Vernieuwing

Laatste ontwikkelingen, bijeenkomsten, publicaties, deelnemers en meer vind je op www.radicalevernieuwing.nl

 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen