Cliëntenraden krijgen een steeds belangrijkere positie. Het is sinds een paar jaar bijvoorbeeld heel gebruikelijk dat cliëntenraden in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg betrokken worden bij de gesprekken tussen het zorgkantoor en de zorginstelling. En dat kan best ingewikkeld zijn. We krijgen dan ook veel vragen van cliëntenraden hierover, zoals:

Wat zijn verwachtingen van de zorgkantoren t.a.v. cliëntenraden en het zorginkoopproces? Hoe kunnen cliëntenraden worden ondersteund bij hun rol in de zorginkoop? Hoe kunnen cliëntenraden en zorgaanbieders elkaar versterken? 

Om antwoord te geven op deze vragen hebben we in samenwerking met het zorgkantoor VGZ een handreiking opgesteld. Deze handreiking is ook besproken met Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van alle zorgkantoren. De brochure is daarmee voor het hele land geschikt. De informatie in de handreiking is bruikbaar voor:

● Cliëntenraden
● Zorgaanbieders
● Zorgkantoren
● Geïnteresseerden, zoals gemeenten

U kunt de handreiking hier downloaden. Ook kunt u via de Vraagbaak van LOC een aantal exemplaren opvragen, vraagbaak@loc.nl of 030 - 284 3200. We rekenen hiervoor geen kosten, wel stellen we een vrijwillige bijdrage op prijs. 

Tot slot: deze handreiking richt zich op de zorginkoop vanuit de Wet Langdurige Zorg door het zorgkantoor voor de sector VV&T. 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen