De Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (Code VVR) is een leidraad voor het veilig vervoeren van rolstoelinzittenden. Deze code is in 2018 geactualiseerd naar de huidige stand van inzichten en wet- en regelgeving. In de vernieuwde code staat dat na 1 juli 2019 rolstoelen zonder een sticker met haaksymbool niet meer vervoerd mogen worden.

Sticker

Rolstoelgebruikers, chauffeurs en bedrijven kunnen aan de sticker met het haaksymbool zien dat de rolstoel veilig vervoerd kan worden.

Na 1 juli 2019 mogen rolstoelen zonder een dergelijke sticker niet meer vervoerd worden.

Tijdens deze overgangsperiode moeten passagier en vervoerder samen een veilige oplossing vinden wanneer de – meestal oudere - rolstoel nog niet van het haaksymbool voorzien is.

Voor mensen met een maatwerkrolstoel die na 1 juli 2019 niet van het haaksymbool voorzien is, moet een adequate oplossing komen.

Haaksymbool:

 

 

 

Instructiekaart chauffeurs

Behalve de vernieuwde Code is er ook een handige Instructiekaart Code VVR voor chauffeurs en bedrijven beschikbaar. Hierin staan richtlijnen voor het veilig vastzetten en vervoeren van rolstoelen en de inzittenden.

Checklist passagiers

Als een rolstoelinzittende gebruik maakt van een rolstoeltaxi, is het belangrijk dat deze daarbij veilig vervoerd wordt. De Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (Code VVR) is hiervoor de leidraad. De rolstoelinzittende (of begeleider) kan zelf ook bijdragen aan veilig vervoer. Deze Checklist Code VVR passagiers (pdf) geeft aan waarop te letten.

Rol cliëntenraden

Voor cliëntenraden van Wlz (Wet langdurige zorg)-instellingen kan het bijvoorbeeld raadzaam zijn om na te vragen op welke wijze de zorginstelling gaat zorgen voor 'het stickeren' van de rolstoelen vóór 1 juli 2019.

Meer informatie

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Reacties

 • Veldstra zei:

  Uit nieuwsgierigheid. Naar mijn weten is de Code VVR niet een juridisch bindend document. Op basis van welke juridisch bindende regelgeving is de overgangsperiode tot juli 2019 gebaseerd en op basis van welke regelgeving mogen rolstoelen zonder de bedoelde ISO certificering na juli 2019 niet meer vervoerd worden?
 • Wettelijk dient tijdens het vervoer de stabiliteit van de rolstoel en de veiligheid van de rolstoelgebruiker gewaarborgd te zijn (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, art.59 lid 4).

  De Code VVR geeft richtlijnen om rolstoelinzittenden veilig te vervoeren. De eerste versie is in 1999 door KBOH gemaakt. In 2001 hebben zeven landelijke organisaties (waaronder KNV-taxi) besloten het veilig vervoer van rolstoelers samen aan te pakken. Sindsdien hebben veel taxibedrijven in hun contracten afgesproken dat zij volgens de Code VVR werken. KBOH is Vilans geworden.

  Code VVR, uitgave september 2018:

  Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)
  Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)
Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen