Jaarlijks berekent LOC Zeggenschap in zorg het zogenaamde brood- en wasgeld voor bewoners van Wlz-instellingen. Het gaat om geld dat bewoners krijgen als zij zelf hun was en/of broodmaaltijden verzorgen. Tot nu veranderde het bedrag steeds op 1 juli. Dat was al zo voordat LOC het bedrag berekende.

 

 

 

 

We gebruiken voor de berekening een landelijk cijfer: het 'prijsindexcijfer particuliere consumptie'. Probleem daarbij is dat het definitieve indexcijfer niet altijd op 1 juli bekend is. Daardoor moesten we soms eerst een voorlopig bedrag noemen en later in het jaar een definitief bedrag. Dat geeft veel verwarring.

 

 

 

 

Bedragen tot 1 januari 2018

 

Diverse cliëntenraden hebben gevraagd of we voortaan de nieuwe bedragen per 1 januari kunnen laten ingaan. We hebben besloten dat vanaf dit jaar te doen. Daarom verandert er dit jaar op 1 juli niets. De bedragen voor brood (€ 61,79) en was (€ 23,18) blijven geldig tot en met 31 december 2017. We zullen tijdig bekendmaken wat de nieuwe bedragen per 1 januari 2018 worden.

 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Reacties

 • Connie van Zeggeren zei:

  Zijn de nieuwe bedragen voor de was- en broodvergoeding per 1-1-2018 inmiddels bekend? 

  mvgr 
  Connie van Zeggeren
 • Beste F. de Haan, 

  Het bedrag voor was is voor bewoners die voor 2009 al in het verzorgingshuis woonden. En in hun zorgverleningsovereenkomst hadden afgesproken dat zij geld terug krijgen als zij zelf hun kleren wassen. 

  Wlz-kompas 
  Het wassen van platgoed valt onder de verstrekkingen van de Wlz-instelling. In het Wlz-kompas van het Zorginstituut Nederland staat: 

  Wassen van linnen 
  Bij verblijf in een instelling is het verstrekken van bedlinnen, handdoeken en dergelijke onderdeel van het Wlz-verblijf. Het gaat om het zogenoemde platgoed: bedtextiel, badtextiel en keukentextiel. 
  Een Wlz-instelling mag in overleg met de cliëntenraad de verzekerde de keus bieden tussen het gebruik van het (gratis) platgoed van de instelling of het gebruik van eigen platgoed. De instelling is verantwoordelijk voor het wassen van het platgoed. De instelling kan voorwaarden stellen aan het eigen platgoed (bijvoorbeeld kleurvastheid en wasmachinebestendigheid). De cliënt is verantwoordelijk voor het labelen van eigen platgoed. 
  Alleen als de instelling en de cliëntenraad hierover overeenstemming hebben, kan het budget voor het wassen van het eigen platgoed ook worden besteed aan andere manieren om het wonen en welzijn van de bewoners te faciliteren. Het gaat dan dus niet om een bezuiniging, maar om een door beide partijen gewenste invulling van het beleid. 

  (On)gevraagd verzwaard advies 
  Er zou een regeling kunnen worden afgesproken dat bewoners die zelf wassen daar een vergoeding voor krijgen. Dat zou dan een zogenaamde 'voor cliënten geldende regeling zijn' en daarover heeft de cliëntenraad op basis van de Wmcz een verzwaard adviesrecht. De cliëntenraad zou hierover ook een ongevraagd verzwaard advies kunnen geven. De afspraken kunnen in de zorgovereenkomst worden vastgelegd. 

  Mochten er aanvullende vragen zijn, laat deze dan graag weten. 

  Vriendelijke groet, 

  José Broers 
  adviseur
 • F de Haan zei:

  Mijn dochter zit bij de Noorderbrug. De eerste jaren van af haar 18e jaar zat ze op een kamertje van 36 m2, daar was geen ruimte voor een wasmachine, dus werd er voor haar gewassen. Sinds 2007 woont ze op een nieuwbouw locatie aan het Noordvliet in Leeuwarden. de 
  voorzieningen voor een wasmachine aansluiting en droger waren er niet maar hebben die aangelegd net zoals de overige bewoner. ze heeft eigen beddengoed en matras en doet de was compleet zelf. Heeft zij recht op een was vergoeding?
 • Een anonieme schrijver zei:

  @Rob Maijenburg, 

  Op korte termijn zullen de nieuwe bedragen voor was- en broodgeld voor 2018 bekend worden gemaakt via de diverse LOC-mediakanalen. 

  Vriendelijke groet, 

  José Broers 
  adviseur 
 • Rob Maijenburg zei:

  Wanneer kunnen we de nieuwe bedragen voor de was- en broodvergoeding verwachten die op 1-1-2018 ingaan? Het definitieve prijsindexcijfer particuliere consumptie is inmiddels ongetwijfeld bekend.
 • Komt deze  'prijsindexcijfer particuliere consumptie' overeen met de Nibud norm? waar vinden jullie deze informatie?

  Alvast bedankt voor de reactie,

  Leonie Steenbrink

  • Dag Leonie,

   Het prijsindexcijfer particuliere consumptie is afkomstig van het Centraal Planbureau (CPB). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gebruikt dit cijfer van het CPB om de indexcijfers voor het budget van zorgorganisaties te berekenen. In dit geval de materiële kosten. Voor meer informatie, zie: https://www.nza.nl/regelgeving/prijsindexcijfers/

 • Beste meneer Van Vliet,

  In de verzorgingshuizen bestond in het verleden een wettelijke regeling dat bewoners geld konden krijgen als zij hun was en/of broodmaaltijden zelf verzorgden. Afspraken daarover tussen de zorgorganisatie en de bewoner stonden in de zorgverleningsovereenkomst. Voor verpleeghuisbewoners was er geen regeling voor brood en was. In 2009 heeft de voorganger van het Zorginstituut Nederland de regelingen voor verpleeg- en verzorgingshuisbewoners gelijk gemaakt. Met daarbij de afspraak dat bewoners van verzorgingshuizen hun oude rechten zouden behouden.

  Concreet betekende het dat bestaande bewoners van verzorgingshuizen niet hoefden te betalen voor het wassen van hun kleding en als ze zelf het wassen van hun kleding regelden geld konden krijgen. Verpleeghuisbewoners moesten altijd al voor het wassen van hun kleding betalen. Dat bleef zo na 2009. Dus: het bedrag voor was is inderdaad alleen voor bewoners die voor 2009 al in het verzorgingshuis woonden. En in hun zorgverleningsovereenkomst hadden afgesproken dat zij geld terug krijgen als zij zelf hun kleren wassen.

  En dan het brood. Er is geen wettelijke regeling meer dat bewoners geld terug kunnen krijgen als zij zelf hun broodmaaltijd verzorgen. Van oudsher was dat ook alleen in verzorgingshuizen een regel (tot 2009). Maar bij een aantal bewoners staat nog steeds in de zorgverleningsovereenkomst dat zij geld krijgen als zij zelf hun broodmaaltijd verzorgen. En soms houden zij die overeenkomst ook als zij van verzorgingshuiszorg naar verpleeghuiszorg overgaan. Vandaar dat we op verzoek van cliëntenraden en sommige zorgorganisaties over Wlz-instellingen spreken. 

  Als service heeft LOC de berekening van de bedragen voor was en brood al vele jaren op zich genomen. Maar het is geen wettelijk recht. Bewoners die de regeling al hadden kunnen die houden. Daarnaast kan de cliëntenraad met de bestuurder/manager afspreken deze regeling ook voor andere bewoners die dat willen te laten gelden.

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen