Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Hierin schrijft ze dat de Raad van State een advies heeft uitgebracht over de wet (daar schreven we hier eerder over). En dat dit nu wordt verwerkt in het definitieve wetsvoorstel, dat naar de Tweede Kamer gaat. Tot nu toe was het de planning om het wetsvoorstel nog deze kabinetsperiode naar de Tweede Kamer te sturen. Maar de minister heeft besloten om dit aan een volgend kabinet over te laten.

Demissionair

Het kabinet kiest er duidelijk voor om de nieuwe Wmcz niet tijdens haar laatste maanden in te dienen. Dat komt omdat het kabinet demissionair is. Het betekent dat er verkiezingen zijn geweest en het kabinet zijn ontslag heeft ingediend bij de Koning. Het kabinet kan dan eigenlijk geen nieuwe wetten of nieuw beleid maken die veel invloed hebben. De minister ziet de Wmcz als zo'n wet. 

Lang proces

Stapje voor stapje komt de nieuwe Wmcz dichterbij. En LOC is daar intensief bij betrokken geweest. We hebben daar verschillende keren in Zorg & Zeggenschap over geschreven. En ook uitgeschreven wat er (waarschijnlijk) in de nieuwe Wmcz komt te staan. In de belangenbehartiging hebben we veel contact met ambtenaren en Kamerleden, zodat de boodschap van LOC duidelijk naar voren komt. De weg naar een Wmcz is een lang proces, maar er is nu wel duidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor een nieuw kabinet.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

 • Mevr. Al zei:

  Ik lees op de LOCwebsite nog niet over de Nieuwe stap wetgeving cliëntenraden: 
  Cliënten krijgen meer te zeggen over het beleid van zorginstellingen. Dat staat in het Wetsvoorstel medezeggenschap cliënten zorginstelling (Wmcz) 2018 waarmee de ministerraad, op voorstel van minister Bruins voor Medische Zorg heeft ingestemd."

  Zijn er vorderingen?
  • Beste mevrouw Al,

   Dank voor uw reactie! We hebben op 18 december 2017 een nieuwsbericht gepubliceerd over het nieuwe wetsvoorstel. En dat dit onlangs door de ministerraad is goedgekeurd. U kunt het bericht hier lezen: http://loc.nl/nieuwsberichten-LOC/kerstbericht-ministerraad-keurt-w...

   We zullen in de komende maanden meer publiceren over het nieuwe wetsvoorstel, de vorderingen en de acties die LOC hierop onderneemt. Daar richten we ook een aparte pagina voor in op ons platform. Hierover ontvangt iedereen in de komende weken meer informatie.

   Hartelijke groet, Thom van Woerkom

   Kerstbericht: Ministerraad keurt wetsvoorstel medezeggenschap goed!
   De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel van de Wmcz 2018. Dit betekent dat de behandeling in het parlement aankomend jaar kan starten. I…
 • Het hoeveelste kabinet is dat, dat er over moet beslissen? Ik ben bang, dat het wel weer een jaar of twee zal duren, als het nieuwe kabinet niet ondertussen struikelt over andere zaken.

  • Dag Gerard,

   In de eerste plaats excuus voor mijn late reactie.. Hoop dat je alsnog iets aan onderstaand antwoord hebt:

   Het is inderdaad niet het eerste kabinet wat hier over zal moeten beslissen. In verschillende vormen is de herziening Wmcz nu bij zo'n 4 kabinetten aan de orde geweest. Het volgende kabinet zal het 5e worden, maar het verschil is nu dat er een wetsvoorstel ligt met een advies van de Raad van State. En dit voorstel hoogstwaarschijnlijk door een volgende minister wordt ingediend. Zo wordt er in ieder geval op het ministerie door ambtenaren mee omgegaan. 

   Het kan alsnog even duren voordat het wetsvoorstel wordt aangenomen door beide Kamers. Dat is een voor- en nadeel van het wetsproces.. Het waarborgt wel weer zorgvuldigheid en nauwkeurigheid. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn omtrent het wetsvoorstel, zullen we dat in ieder geval breed laten weten. 

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen