In 2016 onderzocht Elze Hulshof, studente aan de Avans Hogeschool, voor LOC wat de waarde kan zijn van het officieel erkennen van vaardigheden en competenties die mensen opdoen als cliëntvertegenwoordiger voor jongeren en ouders in cliëntenraden. Met een EVC, een erkenning voor vaardigheden en kennis/competenties die je bezit, tonen jongeren en volwassenen aan wat zij kunnen.

Van betekenis

LOC ziet dat deelname aan activiteiten in een cliëntenraad van grote betekenis is voor mensen en hun omgeving. Dit geeft mensen voldoening, en zij ontwikkelen er vaardigheden en competenties door. Hier officieel erkenning aan geven, kan deze persoonlijke ontwikkeling stimuleren en bovendien bijdragen aan het vinden van een baan of opleiding. Veel mensen zetten hun eigen ervaring met hulp in in een cliëntenraad, maar konden door een minder goede 'start' niet 'gewoon' in het reguliere onderwijscircuit mee.

Digitaal portfolio

Voor het aantonen van die vaardigheden wordt een digitaal portfolio gemaakt. Het portfolio, dat een jongere of ouder zelf maakt, bevat bewijsstukken van zijn of haar werkzaamheden voor de cliëntenraad. Denk aan verslagen van een bijeenkomst, notulen van een vergadering, beeldmateriaal van een presentatie. Allemaal dingen waaruit blijkt dat diegene iets gedaan heeft en daarin succesvol was. Als het portfolio klaar is, wordt dit beoordeeld door een erkend EVC-aanbieder.

Bij een positieve beoordeling, krijgt de persoon om wie het gaat een certificaat. Dat gebruikt kan worden bij een sollicitatie of bij een toelatingsprocedure voor een opleiding op MBO-niveau. Op dit moment draait LOC een pilot waar drie cliëntvertegenwoordigers aan meedoen. Daarover binnenkort meer in onze media, onder meer een interview met deelnemers in het zomernummer van het LOC-tijdschrift "Zorg & Zeggenschap".

Onderzoek downloaden

Elze beschrijft in haar rapportage op welke manier mensen behoefte hebben aan erkenning voor de eigen ontwikkeling: voor vaardigheden en competenties. En hoe een EVC-traject daaraan bijdraagt. Nieuwsgierig? Lees hier het rapport.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen