Van 16 augustus tot 8 september organiseert de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) een meldactie voor pleegouders: Pleegoudervoogdij, hoe gaat die (bij jou)? Met deze actie wil de NVP inzicht verkrijgen in de thema’s die spelen onder pleegouders rondom pleegoudervoogdij.

Zicht op onduidelijkheden
Bij de helpdesk van de NVP komen veel vragen binnen over pleegoudervoogdij. Uit deze vragen blijkt dat het voor pleegouders en professionals niet altijd duidelijk is welke gevolgen het heeft als je als pleegouder de voogdij krijgt over een pleegkind. Om zicht te krijgen op de onduidelijkheden en vraagstukken, vragen we pleegouders naar hun ervaringen met het onderwerp pleegoudervoogdij.

Pleegoudervoogdij
In 2016 was er bij 10% van de pleegkinderen sprake van pleegoudervoogdij - waar pleegouders voogdij hebben. Aan meer dan de helft van de pleegouders die deze 'in voltijd' doen, is weleens gevraagd of ze pleegoudervoogd willen worden. Dat blijkt uit eerder onderzoek van Regioplan. Naar de beweegredenen van pleegouders om wel of geen pleegoudervoogd te worden en hun ervaringen is nog geen onderzoek gedaan. Weten zij wat de consequenties zijn als ze pleegoudervoogd worden? En wat zijn hun ervaringen met de begeleiding die zij krijgen als ze pleegoudervoogd zijn? In hoeverre voelen ze de ruimte om er zelf een besluit over te nemen? Met de antwoorden op deze vragen creëert de NVP meer inzicht in de thema’s die spelen rondom pleegoudervoogdij.

Verbeteragenda
Op basis van de resultaten maakt de NVP een verbeteragenda, waarin eventuele knelpunten besproken worden. En mogelijke oplossingen aangedragen worden. De verbeteragenda vormt de basis voor het oplossen van onduidelijkheden en vraagstukken rondom pleegoudervoogdij.

Draag bij
Deze meldactie is bedoeld voor zowel pleegoudervoogden als pleegouders die geen voogdij over een pleegkind hebben. Het invullen van de meldactie duurt maximaal tien minuten. De meldactie is te vinden op www.denvp.nl/meldactie.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen