Bij zorgorganisatie Topaz, die meedoet aan het LOC-initiatief Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg, is onderzoek gedaan naar de invloed van goede relaties tussen mensen die zorg krijgen en die zorg geven. Gebleken is dat een goede relatie essentieel is voor het welbevinden van mensen die zorg nodig hebben. En een goede relatie is heel belangrijk voor het werkplezier van de mensen die zorg geven.

 

Meer informatie

Relaties blijken in de zorg dus van groot belang voor de kwaliteit van de zorg en van het leven van de mensen die er wonen en werken. Over het onderzoek is hier een uitgebreider artikel te lezen (en is het onderzoek te downloaden). En hier is ook een radio-interview met de onderzoeker, Josine Engels van de universiteit van Leiden, te beluisteren.

Hieronder zijn de uitkomsten van het onderzoek ook nog eens weergegeven in een informatieve illustratie (klik om te vergroten).

 

 

Meer over Radicale vernieuwing

Laatste ontwikkelingen, bijeenkomsten, publicaties, deelnemers en meer vind je op www.radicalevernieuwing.nl 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

  • Dit is een mooie infographic met uitspraken en gedachten die ik als trainer in de Ouderenzorg zeker herken. Wat ik in deze infographic helaas mis is nóg een belangrijke 'relatie' en dat zijn de vrijwilligers. Die horen niet altijd onder 'familie/mantelzorgers' want veel vrijwilligers komen na hun pensionering een waardevolle bijdrage geven aan het leven van met name verpleeghuisbewoners. Of ze zijn vrijwilligerswerk blijven doen ook al is hun dierbare inmiddels gestorven. Deze vrijwilligers kunnen heel veel betekenen in de relatie met de bewoner, door hen liefdevolle aandacht, begrip, respect en tijd te geven. Gelukkig zien steeds meer zorgorganisaties dit ook in en ondersteunen zij hun vrijwilligers bijvoorbeeld met scholing en informatiebijeenkomsten. Mijn ervaring als trainer is dat vrijwilligers hier heel dankbaar voor zijn en dat zij daardoor anderen in hun netwerk uitnodigen ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat mij betreft mogen zij veel meer betrokken worden bij gesprekken rondom bewoners (en dat willen zij zelf eveneens!). De informatie die zij kunnen geven juist vanuit die ruimte en tijd die zij hebben, kan een zeer waardevolle bijdrage zijn voor de zo nodige en gewenste persoonsgerichte zorg!

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen