Mensen verlangen naar intimiteit en nabijheid. Ook als zij op leeftijd, kwetsbaar of ziek zijn. Dit verlangen kan zich vertalen in een verlangen naar seks. Hoe ga je in de zorg of in het welzijnswerk om met deze verlangens? Of als intimiteit juist pijnlijke herinneringen oproept? De trainingswinkel van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen geeft hierover een workshop.

Nabijheid missen

Mevrouw de Groot is al geruime tijd weduwe en afhankelijk van zorg. Al zegt ze het niet openlijk…maar wat mist zij de nabijheid en intimiteit die ze voorheen met haar man had.

Weer in de kast

Meneer Keizer woont in het verpleeghuis, en zegt weer ‘in de kast te zijn gegaan’. Wat zou hij graag gewoon open willen zijn over zijn geaardheid en liefde voor mannen.

Praktijkvoorbeelden

In het Themadossier Intimiteit en Seksualiteit van het programma "Waardigheid & Trots" staan praktijkvoorbeelden over hoe zorgorganisaties omgaan met dit thema. 

Onderzoek Sociaal en Cultureel Planbureau

Over intimiteit en seksualiteit bij ouderen wordt vaak ‘lacherig’ gedaan en er is weinig bekend over de behoeften en opvattingen van ouderen zelf. Omdat de politieke en maatschappelijke aandacht voor het onderwerp wel toeneemt, voerde het SCP een verkennend onderzoek uit. Lees meer daarover in het rapport: 'Jezelf zijn in het verpleeghuis'

Workshop

Vind je het lastig om intimiteit en nabijheid bespreekbaar te maken? Merk je dat cliënten ermee zitten en signalen geven? Wil je meer weten over:

  • het belang van intimiteit en nabijheid in het leven van ouderen, van cliënten, en welke dilemma’s dit oproept in de dagelijkse praktijk;
  • wat de de meerwaarde is voor cliënten en hun naasten van het aandacht geven aan genoemde thema’s, ook als het lastige vragen oproept?
  • wat het toevoegt aan hun mentaal welbevinden?

In de workshop krijgen deelnemers inzicht, handvatten en concrete tips hoe met deze vragen en thema’s om te gaan.

Je bent welkom op donderdag 26 april 2018 in Woerden, Houttuinlaan 5 (station Woerden: 10 min lopen; parkeergelegenheid aanwezig) van 13.00 - 16.00 uur.
Trainer: Tilly de Kruyf van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen waar LOC onderdeel van uit maakt.

Kosten: 100,- (professionals) en 75,- (vrijwilligers en cliëntenraadsleden).
Korting: LOC-leden krijgen 20% korting op het deelnamebedrag voor een vrijwilliger of professional. Svp het LOC-lidmaatschap vermelden bij inschrijving. 

Meer informatie

 

Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen

Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen is een samenwerkingsverband van kernpartners: ActiZ, Agora, Humanistisch Verbond, KBO-PCOB, LOC Zeggenschap in zorg, Reliëf, Sociaal Werk Nederland, Vereniging Het Zonnehuis en Vilans. LOC vindt het vanuit haar visie op waarde-volle zorg essentieel dat er in de zorg aandacht is voor de levensvragen, die mensen hebben. Alleen zo kun je achterhalen wat voor iemand echt van belang is in zijn leven. En hoe je daaraan dienstbaar bent met de zorg die je levert.

Workshops en trainingen Levensvragen

Het netwerk organiseert via 'de trainingswinkel' themabijeenkomsten, interactieve workshops en trainingen voor beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers. De trainingen worden voor elke organisatie op maat gemaakt. Ervaren trainers staan garant voor deskundige en inspirerende begeleiding. 

Meer weten over levensvragen

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen