In 2016 was er bijna 300 miljoen over in het GGZ-budget. Voormalig minister van VWS, Edith Schippers, wilde dit geld uitgeven om de wachtlijsten in de GGz tegen te gaan. Nu blijkt dat zorgverzekeraars dit geld niet hoeven in te zetten voor dit doel. Zorgverzekeraars mogen dit geld inzetten voor het verlagen van de premies voor verzekerden. Waarschijnlijk is dit ook gebeurd. 
 
 
Brief aan Tweede Kamer
 

Schippers sprak destijds met de betrokken partijen af dat het overgebleven budget in 2017 en in 2018 beschikbaar blijft om afspraken over de aanpak van wachtlijsten in de GGz na te komen. Staatsecretaris Paul Blokhuis van VWS schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer: "Het is geen budget dat moet worden uitgegeven." Hij schreef deze Kamerbrief over onderuitputting Macrokader GGz 2016 naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerleden.
 
Onderzoek
 
Zorgverzekeraars hebben het betreffende budget naar vermoeden wel uitgegeven, maar niet aan het tegengaan van wachtlijsten. Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut (pdf) bleek dat voor de wachtlijsten geen extra geld beschikbaar is. Zorgverzekeraars zeggen het geld verrekend te hebben in het zo laag mogeljk houden van de premies. 
 
Onwenselijk
 
LOC vindt het een slechte zaak wanneer dit budget niet ten goede komt aan het oplossen van de wachtlijsten. Dit geld was bedoeld om uit te geven binnen de GGZ. En te zorgen voor voldoende bedden en mogelijkheden tot behandeling. Nu moeten mensen onwenselijk lang wachten op een plek binnen een GGZ-instelling en dat is voor niemand goed. In het eerstvolgende kamerdebat over de GGZ zal LOC dit standpunt onder de aandacht brengen. 
 
Meer informatie
Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen