Programmamakers Mascha de Rooij en Manon Peeters (M&M) vertoefden een poos in De Leyhoeve in Tilburg, een 'woonlandschap' voor 55-plussers. De Leyhoeve is een van de organisaties die meedoet aan het LOC-project Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg.

In de maanden dat Mascha en Manon rondlopen in De Leyhoeve proberen ze er achter te komen hoe het nu is om oud te worden in een omgeving waar iedereen al wat ouder is en in principe blijft tot het einde. Waar wordt gelachen en gehuild, tijd is voor gezellige kopjes koffie, schilderklasjes en culturele uitstapjes maar ook gewoon de piepers op tafel moeten, luiers worden verschoond en katheters worden vervangen. Zes weken lang zijn programmamakers M&M te volgen via Omroep Brabant. De afleveringen zijn inmiddels ook terug te zien. Voor iedereen die graag nog een kijkje neemt in De Leyhoeve geven we ze hieronder weer. Klik graag even op de titels van de afleveringen, dan kom je vanzelf bij het goede filmpje terecht.

 

Aflevering 1

Mascha en Manon maken kennis met Els (69), die sinds anderhalf jaar in De Leyhoeve woont. Vijf dagen voor de verhuizing overleed haar man. Ze vertelt over hoe het met haar gaat sinds de verhuizing naar De Leyhoeve juist in zo'n moeilijke periode.

 

En kijk hier ook naar:

Aflevering 2

In deze aflevering zien we onder meer hoe meneer en mevrouw Heesch niet meer zelfstandig samen kunnen wonen, maar in De Leyhoeve toch onder een dak kunnen leven. Meneer Heesch kan daardoor elke dag bij zijn vrouw zijn.

Aflevering 3

De bewoners van De Leyhoeve gaan een dagje naar De Efteling, begeleid door een aantal vrijwilligers. Een van de kinderen van een bewoner vertelt hoe je probeert zo lang mogelijk de zorg zelf te doen. En dat er een moment kan komen waarop dat niet meer gaat. Wat betekent het als je je moeder naar een plek kunt brengen waar ze zich weer thuis kan gaan voelen?

Aflevering 4

Bewoner Roos helpt op haar heel eigen manier bij het bezorgen van boodschappen vanuit het winkeltje in De Leyhoeve. Wendy, die het winkeltje runt, vertelt over het reilen en zeilen ervan. Verder zien we hoe mevrouw Van Herel vertelt over hoe dementie en haar beleving daarvan. En we kunnen zien hoe het ontvangen van bezoek in de ambiance van De Leyhoeve bijdraagt aan de kwaliteit van leven

Aflevering 5

We zien hoe de bewoners werken aan hun fysieke gezondheid, onder meer met begeleiding van de fysiotherapeut maar zeker ook door aanmoediging van elkaar. En bewoners Joke en Toine doen uit de doeken hoe zij verliefd op elkaar zijn geworden in De Leyhoeve.

Aflevering 6 (slot)

Een bezoek aan de muzikale bingo, die georganiseerd wordt voor de bewoners die zorg nodig hebben. Maar met hulp van bewoners die dat niet hebben. Zo leren mensen elkaar ook op een andere manier (beter) kennen. Ook wordt er teruggekeken op wat de programmamakers de afgelopen maanden meemaakten in De Leyhoeve. En vertelt 'huiskamervader' Gijs Kramer over zijn  band met en het  afscheid van mevrouw Van Herel, die we in aflevering 4 nog konden ontmoeten.

Meer over Radicale vernieuwing

Laatste ontwikkelingen, bijeenkomsten, publicaties, deelnemers en meer vind je op www.radicalevernieuwing.nl 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen