Kennisinstituut Vilans is bezig met een project, waarin wordt gekeken wat er gebeurt als cliënten minder medicatie gebruiken die van invloed zijn op hun psychische gezondheid (psychofarmaca). Hoewel vaak wordt aangenomen dat het minderen met dit soort medicatie ertoe leidt dat gedragsproblemen terugkeren, blijkt dat tot nu toe niet uit dit onderzoek. De 4 zorgorganisaties die meedoen aan het onderzoek zeggen dat afbouwen of verminderen aanmerkelijk minder lastig is dan gedacht. En hoewel het onderzoek nog te kort loopt om algemene uitspraken te kunnen doen, blijken de deelnemende organisaties al wel erg enthousiast te zijn over wat er tot nu toe is bereikt.

Meer aandacht voor oorzaken

Voordat het project van start ging, was uit gesprekken met experts al gebleken dat psychofarmaca vaak worden gegeven zonder dat goed is nagedacht over wat er achter het gedrag van cliënten schuilgaat. Er is dus te weinig aandacht voor de vraag: wat zouden onderliggende oorzaken kunnen zijn ? En ook is er geen aandacht voor eventuele alternatieven voor medicatie, die vaak ook de nodige bijwerkingen hebben. Vilans wil de uitkomsten van de pilots in dit project gebruiken om zorgprofessionals te laten zien hoe belangrijk het is om onnodig gebruik van psychofarmaca terug te dringen.

Echte aandacht voor de cliënt

In haar visie op 'waarde-volle zorg' stelt LOC dat zorg waar de mens in het middelpunt staat altijd begint met aandacht voor wat van waarde is voor de cliënt. Wat zijn zijn behoeften  en hoe kan zorg daar optimaal aan bijdragen? Meer echte aandacht voor wat er leeft in de cliënt leidt ertoe, zo laten ook de eerste resultaten van deze pilots ook zien, dat de kwaliteit van leven zeer verbetert. En dat vergt een heel andere insteek dan vooral aandacht hebben voor 'voorkomen van probleemgedrag'.  Of, zoals een verpleegkundige van een van de pilotorganisaties op de website van Vilans zegt: "De afbouw van psychofarmaca verloopt vooralsnog zonder problemen. We hebben geen alternatieve interventies in hoeven zetten. Voor een cliënt is een trippelstoel besteld om meer bewegingsvrijheid te geven en er is een ballenstoel besteld om onrust te verminderen. In de tweede helft van de pilot gaat Florence vooral aandacht besteden aan een grotere betrokkenheid vanuit het gehele team."

In november zal er - op basis van de uitkomsten van de pilots - een toolbox beschikbaar zijn, zodat andere zorgorganisaties ook aan de slag kunnen met dit voor cliënten zo essentiële onderdeel van hun kwaliteit van leven.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen