Na de enthousiaste start van twee Radicale vernieuwingsinitiatieven begin dit jaar zijn allerlei eerste mooie voorbeelden ontstaan. Van hoe de verpleeg(huis)zorg radicaal vernieuwd wordt. Een groeiende groep mensen in ons land is daar hard voor aan het werk. En staat nu ook voor praktische uitdagingen. Die werden besproken tijdens een landelijk congres dat afgelopen maand georganiseerd werd. Met als doel om belemmeringen weg te nemen en volgende stappen te kunnen zetten.

In een beknopte digitale publicatie zijn kerninzichten van deelnemers aan deze congresdag gebundeld. Die zijn samen met allerlei bijdragen van deelnemers in dit bericht te lezen, bekijken en beluisteren.

Programma op het podium

  • Trailer van de film Mooi werk: 'Alles er aan doen dat mensen zich thuis voelen'
  • Column Ruud Dirkse (auteur en directeur DAZ zorginnovatiebureau)
  • VWS-directeur langdurige zorg: "Belangrijk voor de toekomst"
  • 'Speel me vrij': Theater Veder (kunstenaars in contact waar dat niet vanzelfsprekend is) schreef dit bijzondere lied speciaal voor Radicale vernieuwing
  • Vlogs: wat vinden cliënten(vertegenwoordigers) eigenlijk van vandaag?
  • Theaterstuk Laura van Dolron: tijdens het congres zoekt zij verbanden, ontregeling en kwetsbaarheid. Zittend op het podium schrijft ze live een theaterstuk. En voert dat grappig en heel onverwacht uit. Met groot applaus. Hier terug te lezen
  • Sfeerverslag op waardigheidentrots.nl

Informeel inzichten uitwisselen aan lunchtafels

Kennismaken en informeel ervaringen en inzichten uitwisselen. Met mensen uit andere organisaties en diverse functies en rollen.

Deelsessies en dilemmatafels

Over veelbesproken onderwerpen die van belang blijken bij Radicale vernieuwing:

> Overzicht van alle deelsessies: programmaboekje.

> Zonnehuisgroep Amstelland: hoe verbreden we Radicale Vernieuwing? Inzichten gebundeld in nieuwsbrief Leven zoals je wilt.

> Mooi werk! Volledige film over de visie en werkwijze van organisaties WarmThuis en Reigershoeve:

> 'Radicale vernieuwing begint bij de ondersteunende diensten!?' Verslag door initiatiefnemers van deze sessie.

> ‘We zijn op Reys’: regelopruimacties voor radicale vernieuwing (presentatie De Wever, zie ook dit overzicht van opruimacties)

> Leven zoals je wilt in de nieuwe Zorgbalans woonlocatie Molenweid (presentatie).

> Werkgroep Gooi begint met cliënten die voor het eerst met Wlz te maken krijgen (presentatie).

> Anderen meekrijgen! Lees hier de tips.

> Radicaal meten van kwaliteit: een veelbesproken onderwerp. Deze deelsessie werd eerder op een soortgelijke manier georganiseerd, lees hier de blog met inzichten en tips van cliëntenraadsleden. Of bekijk de gebruikte presentatie/werkvorm hier.

> Radicale vernieuwing onderwijs. Een deelnemer over een van de deelsessies over onderwijs:

"Een goede bijeenkomst met veel aandacht voor dialoog. De strekking was dat er ook in het beroepsonderwijs noodzaak is om tot radicale verandering te komen. En om radicale vernieuwing verpleeghuiszorg een steuntje in de rug te geven. Dit zou altijd een gezamenlijke opgave moeten zijn van zowel de zorg- en welzijnsinstellingen als het beroepsonderwijs (MBO en HBO).

De krapte op de arbeidsmarkt, de veranderingen in het veld maar ook de politieke context (participatie, zelfredzaamheid, eigen regie en dergelijke) vragen hierom."

Zie ook dit eerdere verslag van hoe onderwijsdeskundigen krachten bundelen met mensen uit de verpleeg(huis)zorg voor Radicale vernieuwing. Drie zorginstellingen (Topaz, Activite en DSV Verzorgd leven) in de regio Leiden hebben nu de handen ineen geslagen om aan de slag te gaan met Radicale vernieuwing, waarde-vol onderwijs. MBO- en HBO-instellingen in de regio zijn van harte uitgenodigd aan te sluiten. Daarvoor kan contact opgenomen worden met Mieke Hollander: m.hollander@zorg4effect.com.

Ontwikkelingen volgen?

Hier kun je je aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief van Waardigheid & Trots. Met daarin periodiek updates over het initiatief Leven zoals je wilt, radicale vernieuwing verpleegzorg.

Meld je hier aan voor wekelijkse updates over Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties (in de nieuwsbrief van LOC).

Of volg en deel nieuws uit de vernieuwingsbeweging via de sociale media (zie ook #radicalevernieuwing en #levenzoalsjewilt)!

Binnenkort ook online:

Een sfeerimpressie van het programma op het podium, op de website van Waardigheid & Trots. En een serie blogs geschreven door Esther (verzorgende IG) en Aukje (secretaris Radicale vernieuwing) over het congres en radicaal vernieuwen in in het dagelijkse werk bij Wilgaerden in Hoorn.

Radicale vernieuwing

Meer weten over de vernieuwingsbeweging? Kijk op www.radicalevernieuwing.nl

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen