Afgelopen maand werd door LOC een bijeenkomst over onderwijs georganiseerd in het kader van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Aanleiding: de vraag van enkele coördinatoren Radicale vernieuwing van in de beweging actieve zorgorganisaties.

Zij gaven aan actief in gesprek te zijn met 'hun' MBO- en HBO opleidingsorganisatie om te zorgen dat de opleidingen van (toekomstige) medewerkers aan kunnen gaan sluiten bij de uitgangspunten en ambitie van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Enkele deelnemers zijn doende om eigen opleidingen te organiseren. Er was behoefte aan uitwisseling: wat gebeurt er op dit vlak bij deelnemers aan Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg? Wat kunnen we hierin van elkaar leren?

Wat belangrijk is voor mensen voorop

Waar centraal staat dat wat belangrijk is in het leven van mensen die zorg krijgen en geven, uitgangspunt moet zijn. Hoe je dat voor elkaar krijgt, op elk moment van de dag en elke plek in en om het verpleeghuis, is de centrale uitdaging. En daar is dus ook vernieuwing van het onderwijs voor nodig. “Opleiden gaat nu nog vooral over kwantiteit en rendement, niet over onderwijs en groei,” aldus een onderwijsexpert en door de andere aanwezigen beaamd. Terwijl ook aangegeven werd dat er grote uitdagingen liggen op de werkvloer in de zorg én in het onderwijs. Die door verschillende aanwezigen worden aangegrepen om een duurzaam verschil te kunnen gaan maken, vooral door veel te experimenteren. Kijken, luisteren en leren van elkaar wat werkt, werd gezien als heel zinnig. “Dit helpt ons nu al paar dingen anders aan te pakken, aldus een van de onderwijsdeskundigen.”

Diverse achtergronden

Onder de aanwezigen bij de bijeenkomst waren onder meer een voorzitter cliëntenraad, manager opleidingen, bestuurder, zorgmanager en een coördinator Radicale vernieuwing. Sommigen kwamen samen met een of meer vertegenwoordigers van een onderwijsorganisatie waar mee samengewerkt wordt. Vanuit het onderwijs waren er onder meer lectoren en een voormalig bestuurder.

Vernieuwende samenwerking

Onder meer deze twee nieuwe en vernieuwende samenwerkingsverbanden tussen verpleegzorg en onderwijsorganisaties uit Zwolle en Leiden werden uitgebreid besproken. Uit enthousiasme werd een vervolgbijeenkomst gepland.

Vervolg op 13 november

Voor het landelijke (besloten) congres Radicale vernieuwing van 13 november aanstaande, zijn naast betrokkenen uit alle in de vernieuwingsbeweging deelnemende zorgorganisaties, ook vertegenwoordigers van opleidingsorganisaties uitgenodigd. Om er met elkaar voor te zorgen dat het thema onderwijs op een goede manier verdere aandacht kan krijgen. Middels twee deelsessies zal hier aandacht aan worden besteed, zie deze beknopte omschrijvingen uit het programmaboekje.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen