Sinds een aantal jaren zijn er protheses (mesh) op de markt voor het verhelpen van liesbreuken, incontinentie en verzakkingen van darmen of blaas. Voor een groot deel van de patiënten pakt de behandeling goed uit. Voor een klein deel van de populatie (2-5%, 5.000-15.000 mensen in Nederland) levert de plaatsing echter klachten op, soms van zeer ernstige aard. Een goed behandelmogelijkheid ontbreekt. Op verzoek van een aantal patiënten legde LOC contact met de betrokken beroepsgroepen voor een rondetafelgesprek.
 
Onvoldoende kennis 
 
Kennis in ziekenhuizen over goede behandelmogelijkheden bij mesh klachten ontbreekt vaak, waardoor patiënten lange doorverwijsroutes afleggen. Een ander gevolg van het ontbreken van kennis over de aandoening, is dat er tot op heden nieuwe patiënten bij komen. Op dit moment lijkt alleen in het Maxima Medisch Centrum (Eindhoven) en het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam) behandeling mogelijk. Deze ziekenhuizen doen dit op eigen kosten, vanwege het ontbreken van een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) en daarmee samenhangende financiering. 
 
Uitwisseling nodig
 
Met betrokken beroepsgroepen dient kennis uitwisseling plaats te vinden over de complicaties na de plaatsing van mesh. Aangezien meerdere beroepsgroepen van doen hebben met de complicaties, is gedeeld inzicht van groot belang om tot goede oplossingen te komen. Vanuit die gewenste oplossingen zou het gesprek met de zorgverzekeraars gevoerd dienen te worden over de financiering van behandeling van mesh patiënten.
 
Rol LOC
 
Enkele patiënten benaderden LOC Zeggenschap in zorg om hen te helpen in het contact leggen met de beroepsgroepen. Daarnaast verzochten zij om een traject te begeleiden om de behandelmogelijkheden van mesh in ziekenhuizen te vergroten, inclusief financiering. Vanuit haar visie op waarde-volle zorg wil LOC een bijdrage leveren aan het oplossen van deze problematiek. 
 
LOC stuurde in januari jl. aan de beroepsverenigingen van medisch specialisten met een brief met uitnodiding voor een ronde tafel. Toen bleek dat we op inhoud het gesprek willen voeren, bleek er bereidheid om deel te nemen. De vier belangrijkste beroepsverenigingen (NVOG, NVVH, NVU en NIV) betrokken bij de problematiek zegden hun medewerking toe. 
 
Brief aan VWS
 
LOC maakte een werkplan voor het begeleidingstraject. En stuurde de directeur curatieve zorg van het ministerie van VWS begin maart 2018 een brief met uitleg over de situatie rondom mesh en het verzoek om ondersteuning zodat een geschikte partij het begeleidingstraject kan uitvoeren. Inmiddels heeft VWS inhoudelijke steun toegezegd. 
 
Datum overleg
 
De ronde tafel bespreking is gepland eind oktober 2018.
 
De aanwezigen zullen zijn: 
NVOG
NVvH
NVU
Medisch specialisten
College van Medisch Immunologe
LOC
 
Inhoudelijk worden de volgende partijen op de hoogte gehouden:
NVR
NIV
MSF
VWS
NPCF
 
Meer informatie

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Reacties

 • Ruben zei:

  @Dixie, 
  In de ronde tafel was vanuit alle artsen disciplines de erkenning dat complicaties van mesh serieus aandacht verdienen. Nu hopen (en werken) aan een vervolg met duurzame oplossingen; daar zetten we ons met man en macht voor in.
 • Dixie zei:

  Oh gelukkig dat we nu serieus genomen worden. Ook ik ben slachtoffer van een kunststof matje met alle gevolgen vandien. Ik ben blij dat er nu aandacht voor komt.
 • Monique van Hek zei:

  Gelukkig!!! Eindelijk gaat er iets gebeuren en worden we serieus genomen... De mesh heeft me invalide en ziek gemaakt omdat mijn lijf het materiaal afstoot (ASIA syndroom) Mensen moeten hiervoor gewaarschuwd worden.
  • Beste Monique,
   Bedankt voor je positieve reactie!
   Heel vervelend dat je last ondervindt van de plaatsing van mesh. Er lijkt  nu inderdaad meer bewustwording te komen van de gevaren. Hopelijk wordt hiermee ook de nazorg verbeterd voor de klachten die jij ondervindt.
   Veel sterkte toegewenst.
   Ruben

    

 • Anita Kersten zei:

  Ben heel blij met deze ontwikkeling. En dat wij een stem hier in krijgen en vooral serieus worden genomen.
  • Hoi Anita,
   Wij zijn ook heel blij dat we de beroepsgroepen bereid hebben gevonden. En daarmee een open gesprek mogelijk wordt over de soms negatieve gevolgen van mesh.
   Bedankt voor je steunbetuiging.
   Ruben

    

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen