In gesprek met (jeugd)hulpverleners horen we geregeld dat zij al cliëntgericht werken. Tegelijkertijd ervaren kinderen, jongeren en ouders dit niet altijd zo. Is het een verschil in interpretatie of heeft het meer om het lijf? Wanneer voelt een kind, jongere of ouder zich gehoord, wat motiveert hen en wat hebben zij nodig van een professional? In het kader van een landelijk programma om jeugdhulp te professionaliseren brengt LOC professionals en kinderen, jongeren en ouders dichter bij elkaar.

 
 

Sleutels door jongeren, ouders & professionals

Want in die samenwerking ligt de sleutel tot écht goede hulp. Dat laten steeds meer onderzoeken zien. Door ‘adviesvangers’ – kinderen, jongeren, jongvolwassenen, (pleeg)ouders met ervaring met jeugdhulp - is in de afgelopen tijd in samenwerking met professionals daarom een aantal 'sleutels' verzameld: belangrijke inzichten, die kunnen bijdragen aan betere hulp. Op basis van vragen als: wat verwachten kinderen van ‘hun’ professional? Maar ook: wat vinden professionals zelf belangrijk in de hulp die ze bieden?

Samen tot oplossingen komen

Een van de sleutels tot succes blijkt het samen met kinderen, jongeren en ouders zoeken naar oplossingen voor de hulpvraag. En gezamenlijk daaraan bijdragen. Hoe? Filmpjes en sleutelkaartjes die gemaakt zijn, geven professionals en ook jongerenraden en cliëntenraden allerlei inzichten. Met elkaar de filmpjes bekijken en erover in gesprek gaan, kan extra bijdragen aan het toepassen van de sleutels in de praktijk.

Inzichten

De sleutels geven bijvoorbeeld inzicht in: wat vraagt samenkomen tot oplossingen voor de hulpvraag in de praktijk van jeugdhulpverleners en cliënten? Wat heb je (van elkaar) nodig om samen te komen tot een goede aanpak? De sleutels zijn adviezen vanuit het perspectief van cliënten en professionals. Wat vraagt dat van jou als het gaat om hoe je met elkaar omgaat, van je communicatie en houding? Bekijk hier de filmpjes en sleutelkaartjes.

Met dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen! Meer over het landelijke programma 'Professionalisering Jeugdhulp en Jeugdbescherming' lees je onderaan dit bericht.

 

 

 

 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen